Toţi părinţii din România trebuie să ştie asta! COVID-19, efecte grave pe termen lung la copii

Un medic primar medicină de familie a vorbit despre efectele pe termen lung pe care boala COVID-19 le poate avea în cazul copiilor. Potrivit medicului, în perioada ulterioară bolii aceștia pot suferi tulburări de memorie, de învățare, de vedere și boli cardiace.

Potrivit medicului, chiar dacă aceşti copii nu dezvoltă o formă severă a Covid-19, în perioada ulterioară bolii aceștia pot suferi tulburări de memorie, de învățare, de vedere și chiar complicații cardiace.

“Orice părinte trebuie să pună în balanță toate informațiile”

„La copii, spre deosebire de formele anterioare, de data aceasta mulți sunt simptomatici. Cele mai multe sunt forme ușoare, dar am avut forme severe și decese în rândul copiilor.

Orice simptom de la o durere de gât, la obstrucție nazală, la tuse seacă , febră, chiar și manifestări de tip gastroenterocolită ridică suspiciunea de infecție cu SARS-CoV-2.

Această infecție este cu foarte multe fațete. Știm că avem un copil fără probleme cronice, dar nu știm cu ce sechele poate să rămână în urma infecției. Sechelele pot fi tulburări de memorie, de învățare, de vedere și chiar complicații cardiace.

Orice părinte trebuie să pună în balanță toate informațiile: vaccinarea îi poate salva copilul. Pot să vă spun că fiul meu a tolerat vaccinul foarte bine, nu a avut niciun fel de manifestări secundare după administrare”, spune dr. Claudia Felicia Pop, medic primar medicină de familie, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Bilanț COVID joi, 16 decembrie

Până astăzi, 16 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.796.230 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.696 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.721.785 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 812 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 22 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 58.019 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.12.2021 (10:00) – 16.12.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 84 de decese, dintre care 19 anterioare intervalului de referință, (39 bărbați și 45 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 84 de decese, 3 au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 5 la categoria de vârstă 50-59 ani, 25 la categoria de vârstă 60-69 ani, 28 la categoria de vârstă 70-79 ani și 23 la categoria de vârstă peste 80 ani.

78 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.