Codul municii suferă modificări potrivit cărora se schimbă condițiile în care un angajat încetează contractul de muncă. Mai exact, este vorba despre contractul de muncă al femeilor angajate care ajung la vârsta de pensionare.
Această OUG a fost dată ca urmare a deciziei ÎCCJ în care era prevăzut faptul că există o descriminare de gen, întrucât bărbații au dreptul să muncească până la vârsta de 65 de ani, iar femeile nu au acest drept.
De acum, femeile vor mai putea munci în plus 3 ani după vârsta de pensionare. Pentru acest lucru, femeile angajate care se apropie de vârsta de pensie trebuie ceară continuarea raportului de muncă într-un termen mai scurt decât cel prevăzut până acum. Mai exact, pentru a mai putea munci câțiva ani în plus femeile trebuie să ceară continuarea contractului de muncă în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, nu de 60 de zile cum era prevăzut până acum.
„Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare şi cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi menţinut în aceeaşi funcţie maximum 3 ani peste vârsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de muncă”, spune în legea care a intrat în vigoare pe 11 aprilie 2019.
Vârsta de pensionare pentru femei este 63 de ani, conform legii pensiilor. Dacă vârsta de 63 de ani nu a fost atinsă efectiv, lucrul acesta se va întâmpla abia în anul 2030, deoarece până atunci, vârsta-standard de pensionare la femei este atinsă treptat, scrie DCBusiness.
Dacă ați îndeplinit tagiul de cotizare cerut de lege, adică pensionarea pentru limita de vârstă și aveți cel puțin 61 de ani, aveți dreptul să vă pensionați.