Toți proprietarii de apartamente sunt obligați să știe acest lucru! Anunțul a venit chiar acum. Este interzis

Sursă: Dreamstime

Toți cei care nu respectă prevederile legii riscă amenzi care ajung în unele cazuri și la 6.000 de lei. În cazul în care nu vreți să plătiți amenzi costisitoare este bine să aveți în vedere următoarele aspecte.

Riscați amendă dacă nu respectați aceste prevederi

Românii care stau la bloc, dar nu numai, trebuie să aibă în vedere că riscă amenzi usturătoare dacă nu respectă prevederile acestei legi. Este vorba despre legea privind programul de ore de liniște, în intervalele 22:00-08:00 şi 13:00-14:00.

De asemenea, trebuie să aveți în vedere și faptul că acest program poate fi modificat de asociația de proprietari în urma unei decizii a adunării generale.

Amenzile pentru nerespectarea orelor de liniște pot ajunge la 1.500 de lei, iar cei care tulbură în mod repetat liniștea publică și își deranjează vecini, pot fi amendaţi. Legislația prevede că gălăgia și zgomotele puternice nu sunt permise în comunitățile în care există clădiri de locuințe, indiferent de oră.

„Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, prevede Legea nr. 192/2019.

Sumele pot ajunge și la 6.000 de lei

Chiar dacă acest lucru se întâmplă în afara orelor de liniște, riscați o amendă între 200 și 1.000 de lei. În cazurile în care sunt folosite aparate zgomotoase sau instrumente muzicale de intensitate mare, în timpul orelor de liniște, sancțiunea este cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Amenzi sunt prevăzute și pentru utilizarea aparaturii muzicale la intensitate mare de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe. În acest caz, sumele sunt mai mari și ajung între 2.000 și 3.000 de lei.

De asemenea, dacă persoana respectivă continuă să perturbe liniștea de mai multe ori într-un interval de 24 de ore, amenda poate ajunge până la 6.000 de lei. Dar sancțiunile pot fi și mai mari, dacă vecinii care se consideră afectați de zgomotele produse de un locatar fac plângere în instanță, potrivit ziare.com.

În anul 2018 senatorii au adoptat un proiect de lege prin care modificau legea și introduceau alte ore de liniște în România. Noua lege a fost respinsă însă în iunie 2022 de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.