Toți proprietarii de apartamente sunt obligați să știe acest lucru! Este informația momentului în România

Cutremurele cu magnitudinea de 7,8 și 7,5 grade care au avut loc luni în Turcia și s-au soldat cu cel puțin 20.000 de morți și mii de răniți sunt doar cele mai recente dintr-o serie de cutremure dezastruoase din ultimii ani. Experții spun că există mai multe cauze pentru amploarea dezastrului din Turcia și, în unele cazuri, acesta putea fi evitat.

Una dintre cauzele prăbușirii blocurilor

Potrivit inginerului Matei Sumbasacu, magazinele, restaurantele și parcările de la parterul blocurilor au fost una dintre cauzele prăbușirii blocurilor în cutremurul de luni din Turcia. Acesta spune că în momentul în care cutremurul lovește clădirea, parterul preia prea mult din oscilații și cedează.

Expertul spune că fenomenul se numește „parter flexibil” și este una dintre cauzele prăbușirii multor clădiri.

„Când vorbim despre cutremure și despre răspunsul clădirilor la cutremur, vorbim despre rigiditate. Cutremurele induc o vibrație și vibrația aia se manifestă într-un anumit fel în funcție de rigiditatea structurală. Este important să nu ai variații mari de rigiditate. Adică să nu ai un etaj mai flexibil decât celelalte”, explică inginerul Matei Sumbasacu pentru Libertatea.

Încă din noiembrie anul trecut, inginerii civili au avertizat că infrastructura din Turcia nu este capabilă să facă față unui cutremur de mari proporții. Clădirile vechi din întreaga țară nu respectă codurile moderne de construcție rezistente la cutremure, iar experții au declarat că deși planurile de construcție mai noi prevăd adesea standarde de construcție mai ridicate, acestea nu sunt uneori puse în aplicare pe teren.

De asemenea, la sfârșitul anului 2022, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade, Uniunea Inginerilor și Arhitecților din Turcia a emis o declarație în care spunea că Turcia „a eșuat în ceea ce trebuia făcut înainte de cutremur”.

Dezastrul ar fi putut fi evitat

Sindicatul a adăugat că supravegherea șantierelor „continuă să fie văzută doar ca o procedură pe hârtie”, menționând că „este esențial ca procesele de proiectare, construcție și inspecție să fie realizate într-un mod corect și energic pentru a asigura siguranța clădirilor împotriva cutremurelor. În fiecare dintre acești trei piloni ai construcțiilor sigure, se știe că există probleme serioase atât din punct de vedere juridic, cât și în practică”.

Dr. H. Kit Miyamoto, inginer structural la Miyamoto International, s-a dus în Turcia pentru a-i ajuta pe inginerii locali în domeniul ingineriei cutremurelor și pentru a oferi asistență umanitară. El spune că, în 1997, Turcia a adoptat un cod care prevedea construirea clădirilor folosind un beton mai flexibil în caz de cutremur, dar estimează că doar una din zece clădiri din țară respectă acest standard, deoarece clădirile vechi sunt adesea adaptate în loc să fie demolate pentru a respecta noile standarde, transmite Time.

Chiar și așa, inginerii pot consolida clădirile mai vechi prin modernizare, un proces care este mai rentabil decât construirea unei clădiri de la zero. Dar Miyamoto, care a lucrat cu Banca Mondială pentru modernizarea școlilor din Turcia, spune că este dificil să forțezi clădirile private să facă acest lucru.

„Costă în medie 10-15% din costul de înlocuire”, spune Miyamoto. „Ar putea fi modernizate opt clădiri la prețul construcției uneia noi”, adaugă el, „dar modernizarea seismică nu adaugă valoare de piață”.