Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe acest lucru! Este anunțul momentului pentru milioane de români

bloc apartamente

Blocuri de apartamente / SURSA FOTO: Dreamstime

Românii care stau la bloc trebuie să plătească în fiecare lună întreţinerea. Totuși, puțini știu cum se calculează, de fapt. Acest cost este format din contribuții calculate pe cap de persoană și contribuții pentru suprafața utilă.

Astfel, costul întreținerii va fi mare în cazul în care apartamentul are o suprafaţă utilă mare, chiar dacă o persoană stă singură. Totodată, administratorul trebuie să scadă din facturile totale cheltuielile convenite de adunarea generală a locatarilor cu proprietarii spațiilor comerciale înainte de defalcarea pe persoane și apartamente, în cazul celor care locuiesc în apartamente cu activităţi comerciale.

Administratorul trebuie să fie atent la fondul de reparaţii

În cazul în care nu există contoare de apă instalate în zonele comune sau la punctul de racordare, citirile de consum efectuate de la contoarele individuale ale apartamentelor nu vor fi considerate valabile, în conformitate cu articolul 38 alineatul (2) care prevede contorizarea în pereche.

În cazul în care există astfel de contoare, administratorul este obligat să efectueze citiri lunare sau periodice și să le înregistreze în dosarul apartamentului respectiv.

De asemenea, o componentă importantă în calculul întreţinerii este cea rezervată fondului de reparaţii. Acesta finanțează diverse cheltuieli, cum ar fi repararea acoperișului, a fațadei și a lifturilor, precum și repararea conductelor și rețelelor de apă și de canalizare.

În acest context, costul întreţinerii va fi şi el majorat, în momentul în care au loc lucrări de reparaţii, în funcţie de numărul apartamentelor din bloc.

Prețul apartamentelor în cele mai mari orașe din România

În altă ordine de idei, prețul apartamentelor în cele mai mari orașe din România. Potrivit celor mai recente date de pe Storia.ro, în luna martie a acestui an, românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri imobiliare decât în luna februarie.

Totodată, s-au realizat cu 16% mai multe contactări, dar cu 18% mai puține contactări față de aceeași lună din 2022.

Au fost analizate 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova și Oradea.

Astfel, potrivit Storia.ro, prețul mediu raportat la numărul de anunțuri din fiecare zonă este de 1.453 euro/metru pătrat în luna martie, cu 2% mai mic decât în luna anterioară.

Comparativ cu luna februarie 2023, prețurile medii ale apartamentelor vechi din București din sectoarele 4 și 6 au stagnat, cele din sectoarele 2 și 5 au înregistrat scăderi de 1%, iar prețurile medii de cumpărare din sectoarele 1 și 3 au avut o creștere temperată, de 1%.