Fiecare bloc are un regulament, însă majoritatea asociațiilor de proprietari ignoră una dintre ele. Regulamentul trebuie respectat atât de către chiriași cât și de către proprietari, iar el stabilește condițiile în care pot fi folosite spațiile comune ale imobilului.
Regulamentul mai stabilește și normele de comportament și de bună vecinătate între proprietari. Acesta este inițiat de către președintele asociației de proprietari sau de către comitetul executiv al asociației. După ce este dezbătut, el se adoptă în cadrul adunării generale.
Ulterior, conținutul regulamentului trebuie să fie adus la cunoștința locatarilor prin afișarea acestuia la avizier sau prin înmânarea unei copii fiecărui proprietar, la o săptămână după ce a fost adoptat.
Asociațiile de proprietari trebuie să respecte regulamentul, dar și oamenii care intră în bloc
Legea 196/2018 referitoare la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor arată că regulamentul acesta trebuie respectat de toate persoanele care intră în bloc, indiferent dacă sunt proprietari, chiriași, persoane găzduite pentru o scurtă perioadă de vreme sau persoane care se află în trecere prin bloc, indiferent de motiv.
”Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se arată în Monitorul Oficial.
Amenzi de peste 10.000 de lei pentru cei care nu respectă regulamentul
Potrivit Legii 196/2018, cei care nu respectă regulamentul pot fi sancționați contravențional cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei dacă schimbă destinația locuinței sau a spațiului fără autorizații și aprobări legale.
Amenzile se aplică și dacă se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.
Așadar, românii care locuiesc la bloc, indiferent dacă sunt proprietari sau chiriași, au interzis la a modifica locuința sau spațiul în lipsa autorizațiilor și aprobărilor legale. Cei care totuși fac acest lucru, deși este interzis prin lege, vor fi pedepsiți contravențional.