Senatul are în dezbatere în prezent un proiect de lege care se adresează tuturor proprietarilor de locuințe din România. Este vorba despre asigurarea obligatorie a locuinței, care va suferi schimbări majore.
Proprietarii de locuințe nu vor mai fi amendați dacă nu încheie asigurarea obligatorie a locuinței -polița PAD, prevede un proiect de lege depus recent la Senat.
Obligativitate fără rezultat
Astfel, se elimină practic o obligativitate care nu a dat până acum roade. Deși persoanele fizice și juridice riscă să fie amendate cu sume cuprinse în 100 și 500 de lei pentru lipsa poliței PAD, numărul polițelor încheiate rămâne unul destul de mic, față de numărul locuințelor din România.
În schimb, pentru clădirile încadrate în clasa I de risc seismic, propunerea legislativă prevede că va putea fi încheiată o asigurare facultativă, demers care în prezent este condiționat de existența asigurării obligatorie pentru locuință.
Lista dezastrelor naturale acoperite crește
În plus, lista dezastrelor naturale acoperite de polița PAD va include și furtunile. În prezent, singurele dezastre acoperite de asigurarea obligatorie sunt inundațiile, alunecările de teren și cutremurele.
O altă modificare prevăzută în proiectul de lege este că asigurarea va putea fi încheiată pe mai mulți ani. Astfel, va exista opțiunea pentru 5 ani sau 10 ani, la semnarea contractului.
Se schimbă primele de asigurare
Inițiatorii proiectului legislativ doresc ca atât primele de asigurare, cât și valoarea daunelor acoperite, să fie stabilite în lei, și nu în euro, așa cum este în prezent, pentru a elimina fluctuațiile date de cursul de schimb.
În consecință, prețurile poliței PAD ar urma să fie de 50 de lei, față de 10 euro, respectiv 100 de lei, față de 20 de euro, în funcție de materialele din care este făcută locuința.
Iar daunele acordate – 50.000 de lei, față de 10.000 de euro, respectiv 100.000 de lei, față de 20.000 de euro, tot în funcție de materialele din care este făcută locuința.