Ce trebuie să faci pentru declararea mașinii la primărie
Declararea mașinii la primărie. Persoanele fizice care au achiziționat recent un automobil trebuie să respecte anumite formalități. Pe lângă procedurile necesare pentru înmatricularea vehiculului, este esențial să declare automobilul la primăria corespunzătoare, în funcție de domiciliu. Procesul de declarare a autovehiculului implică completarea unui formular tipizat, destinat înregistrării mașinii în evidența Direcției de Impozite și Taxe Locale.
În acest scop, proprietarii trebuie să completeze o declarație fiscală, care are rolul de a stabili impozitul aplicabil pentru vehiculele deținute de persoane fizice. Deși formularul poate varia în aspect între diferite localități, informațiile solicitate rămân, în general, aceleași. Conținutul declarației se modifică în funcție de tipul vehiculului, fiind împărțit în trei categorii principale: automobile și vehicule cu greutatea maximă sub 12 tone, vehicule care depășesc 12 tone și ambarcațiuni.
Potrivit The Legal Badger, conținutul declarației pentru autoturisme şi autovehicule, cu masa totală maximă sub 12 tone, include:
- secțiuni pentru completarea datelor personale ale proprietarului;
- detalii despre vehiculele dobândite (inclusiv marca, tipul, seria șasiului, capacitatea cilindrică și anul fabricației);
- informații despre potențiale scutiri sau reduceri de impozit.
Acte necesare
Sursa citată mai precizează că pe lângă declarația fiscală pentru impozitul auto, este necesară și anexarea următoarelor documente la înregistrarea vehiculului la Direcția de Impozite și Taxe Locale:
- Actul de dobândire a automobilului, care poate fi:
- contract de vânzare-cumpărare;
- factură;
- document notarial (act de donație, certificat de moștenitor, ș.a.);
- hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă;
- Cartea de identitate a vehiculului, eliberată de Registrul Auto Român (RAR);
- Act de identitate proprietar/împuternicit;
- Împuternicire, în original (dacă este cazul).
Documentele care însoțesc declarația trebuie depuse în copie. Fiecare copie va conține, scrise de mână, mențiunile „Conform cu originalul” și „Documentele anexate sunt corecte și complete, conforme cu realitatea”. Contribuabilul va semna de mână sub fiecare dintre aceste mențiuni. În cazul documentelor redactate într-o limbă străină, se vor prezenta atât copiile originalelor, cât și traducerile acestora în limba română, efectuate de un traducător autorizat.
Cum se calculează impozitul auto
Impozitul auto este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului. Procesul începe prin identificarea acestei capacități din cartea de identitate a autovehiculului sau dintr-un document similar. Capacitatea cilindrică este împărțită în grupe de câte 200 cm³ sau fracțiuni de această dimensiune. Fiecare grupă este înmulțită cu o sumă stabilită prin hotărâre a consiliului local, sumă ce variază în funcție de zona geografică și de unitatea administrativ-teritorială.
Codul Fiscal prevede un tabel general care clasifică tipurile de autovehicule în funcție de capacitatea cilindrică, stabilind limitele pentru impozitare. Cu toate acestea, cuantumul exact al impozitului este determinat la nivel local.
Aceste reguli de calcul se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, fără a exista diferențe în procedura de calcul. Plata impozitului se efectuează anual, în două rate egale, până la 31 martie și 30 septembrie. De asemenea, se oferă o bonificație de până la 10% pentru cei care aleg să plătească integral impozitul anticipat, până la 31 martie.
Înregistrarea mașinii la Direcția de Impozite și Taxe Locale este, așadar, o obligație. Acest proces permite autorităților să calculeze corect impozitul auto, ținând cont de caracteristicile vehiculului și de situația proprietarului.