Toate băncile din România sunt obligate să respecte reguli noi din 2025
An nou, reguli noi pentru băncile din România. Anul viitor, toți cei care au un cont bancar, indiferent că este vorba despre BCR, BRD, ING, CEC Bank, Banca Transilvania sau Raiffeissen Bank, trebuie să știe despre ce este vorba. Instituțiile bancare din România sunt obligate prin lege să-și informeze clienții că au conturile expuse la diverse riscuri.
Această prevedere legală face parte dintr-un proiect de lege pus în dezbatere publică. Scopul ei este îmbunătățirea transparenței și securității în sectorul bancar. Conform proiectului de lege, orice bancă sau instituție creditară din România trebuie să implementeze sisteme informatice complexe. Cu ajutorul lor, clienții vor putea afla informații despre platformele tehnologice pe care băncile le folosesc pentru a le gestiona conturile și tranzacțiile.
Proiectul de lege acordă Băncii Naționale a României (BNR) dreptul de a solicita acces la toate platformele tehnologie pe care le utilizează celelalte bănci din România.
Prin acest proiect de lege, Executivul vrea să garanteze controlul strict și monitorizarea adecvată a securității informatice. În acest proiect legislativ, Ministerul Finanțelor a inclus și prevederi legale, ce impun criterii stricte de avizare pentru platformele informatice ale băncilor.
Gata cu dobânzile nesimțite!
Românii au mai avut parte de o altă veste bună la finalul săptămânii. Curtea Constituțională a României (CCR) a dat undă verde legii propuse de Partidul Social Democrat (PSD) prin care se plafonează dobânzile practicate de instituţiile financiare nonbancare. Parlamentarii USR au făcut o sesizare la CCR în privința legii propuse de social-democrați. Judecătorii CCR au respins în unanimitate contestația lor, declarând legea constituțională. Astfel, proiectul de lege va merge spre promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.
Legea propusă de social-democrați are ca scop protejarea românilor de dobânzile mari practicate de IFN-uri, care pot ajunge până la 800%.
Conform proiectului de lege, pentru creditele de consum de maxim 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi. De altfel, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând cheltuielile legate de recuperarea creditului și executarea silită. Noile reglementări vor afecta diferite tipuri de credite:
- pentru creditele ipotecare, rata dobânzii anuale efective (DAE) nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%;
- pentru creditele de consum, DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR plus 15%;
- pentru creditele de consum cu sume mai mici de 15.000 lei, suma totală de rambursat nu va putea depăși dublul sumei împrumutate.