Pentru a numi doar câteva, curățarea regulată a locuinței înseamnă o sănătate și o igienă mai bune, reducerea stresului și prelungirea duratei de viață a bunurilor, potrivit CNN.

Beneficiile curățeniei

Cercetările au descoperit că, în general, curățenia, poate avea o serie de efecte pozitive asupra sănătății mintale. De exemplu, vă ajută să obțineți un sentiment de control asupra mediului înconjurător și să vă implicați mintea într-o activitate repetitivă care poate avea un efect calmant.

De asemenea, s-a descoperit că îmbunătățește starea de spirit a unei persoane și oferă un sentiment de realizare și satisfacție. Există o serie de motive pentru care curățenia vă poate ajuta să nu mai fiți stresați.

O casă curată influențează și sănătatea fizică. Potrivit unui studiu realizat de NiCole Keith, cercetător și profesor la Universitatea Indiana, oamenii cu case curate tind să fie mai sănătoși decât cei cu case dezordonate sau aglomerate.

Poate ajuta să reduceți anxietatea

Pe lângă beneficiile de a avea o casă mai curată, relația dintre o casă curată și sănătatea mintală vă poate ajuta să reduceți anxietatea.

De exemplu, un studiu publicat în jurnalul, Mindfulness, a constatat că oamenii care au fost mai atenți atunci când spălau vasele, au raportat o reducere cu 27% a nervozității și o îmbunătățire cu 25% a „inspirației mentale”.

Dar, atunci când vă apucați de treabă, asiguraţi-vă că respectaţi nişte paşi prestabiliţi, pentru a face lună fiecare cameră.

Cu ce ar trebui să începeți

În general, depunerea murdăriei, ruginei și părului fac din baie una dintre cele mai dificile încăperi de curățat, dar se poate rezolva totul în doar 30 de minute.

În primul rând, trebuie să pulverizați soluția de curățare, fie una profesionistă din comerț, fie făcută în casă din bicarbonat și apă, peste cele mai murdare locuri din baie – duș, toaletă și chiuvetă – și să lăsați soluția de curățat să stea timp de 10 minute pentru a acționa cât mai bine.

Nu uitați să aplicați și pe faianță! Ștergeți totul cu o cârpă cu apă rece și apoi frecați cu un prosop uscat pentru a da strălucire și a nu lăsa pete pe cadă sau pe faianță.

curățenie, baie
SURSA FOTO: Dreamstime

Urmează camerele

La camere, aspiratorul rămâne cel mai bun aliat. Dacă un aspirat complet și minuțios al întregii case poate necesita mai mult timp, puteți să faceți rapid curățenie cu un aspirator de mână în mai puțin de 30 de minute.

Aspirați toate resturile mici, vizibile, mai ales pe cele care se acumulează pe mobilierul și pe parchetul mai închise la culoare sau în acele locuri unde resturile sunt mai evidente. Praful se adună în orice colț, așa că încercați să aspirați cât mai bine, în fiecare loc!

Țesăturile și covoarele

Dacă aveți o pată pe covor sau pe canapeaua din sufragerie, nu începeți niciodată frecând, deoarece acest lucru poate deteriora fibrele și țesăturile. În schimb, ar trebui să ștergeți până când pata respectivă se usucă și să o tratați cu un agent de îndepărtare a petelor pe care l-ați testat pe material într-o zonă ascunsă.

Oamenii sunt atrași de simetrie și ordine, așa că aranjați cât mai frumos pernele decorative de pe canapea și scuturați sau spălați husele cu care acoperiți canapeaua.

Bucătăria necesită timp și atenție

Începeți prin a scoate gunoiul și a înlocui prosoapele. Apoi, deschideți frigiderul și faceți un inventar a ceea ce poate fi aruncat. Apoi pulverizați pe blaturi și aparate casnice o soluție formată din jumătate oțet/jumătate de apă și lustruiți bine cu o cârpă din microfibră.

Obiectele din oţel inoxidabil sunt mai dificil de curățat, dacă nu ţinem cont de un detaliu aparent nesemnificativ. Lustruindu-le cu mişcări circulare putem observa că, deşi am eliminat petele, am lăsat urme sau mici zgârieturi.

Pentru a le reda strălucirea, ştergeţi sau frecaţi întotdeauna în aceeaşi direcţie ca şi liniile de pe metal.