Ce trebuie să faci pentru a-ți proteja copilul pe internet. Specialiștii în domeniu oferă câteva sfaturi valoroase în acest sens, în contextul în care rețelele sociale devin din ce în ce mai nocive.
Cum să îți protejezi copilul pe internet
Cum să îți protejezi copilul pe internet. Rețelele sociale au devenit o sursă permanentă de comparație și rivalitate. Conform unui studiu realizat de organizația Salvați Copiii, unul din trei adolescenți suferă de o formă de tulburare emoțională cauzată de utilizarea excesivă a acestor platforme.
Depresia este una dintre cele mai frecvente probleme asociate cu utilizarea excesivă a rețelelor sociale. În Statele Unite, au fost raportate chiar și cazuri de suicid. Specialiștii subliniază că adolescenții trebuie pregătiți pentru viața virtuală la fel de bine cum sunt pregătiți pentru cea reală.
În România, adolescenții petrec, în medie, patru ore pe zi pe rețelele sociale, însă există și cazuri în care unii copii stau online chiar opt sau zece ore într-o singură zi.
Andrei Cristea, elev la Colegiul Național Mihai Eminescu din București, are o mare pasiune pentru muzică. El recunoaște că a reușit să reducă timpul petrecut pe Instagram și TikTok, dar doar după ce a realizat că, pe rețelele sociale, lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par.
„La un moment dat ma uitam pe stories, pe Instagram și am dat de o tipa care cânta la chitară și cum eu m-am apucat recent de cântat mi s-a părut wow, dar cânta foarte bine, aveam o chitară electrică, scumpă, aveam toate smecheriile și o vedeam așa cu lumina potrivită, cu tot și am început să mă simt un pic prost pentru mine, ca om, că eu nu știu să cânt așa bine, nu o fac bine, dar după m-a sunat o prietena, poate chiar era un semn de la Univers…
M-a sunat o foarte bună prietenă de a mea și am realizat că am oameni sinceri în viața mea, față de cei de pe social media, care se postează în nu știu ce lumină, cu nu știu ce chitară și parcă m-am simțit puțin mai bine și m-am retras putin de ce am văzut pe Instagram, Tiktok, unde petreceam mult timp”, a spus el, potrivit Pro TV.
Andrei Dumitru a ales să studieze psihologia la Universitatea din București după ce a experimentat bullying-ul online, realizând astfel cât de esențială este terapia. Acum, își dorește să ofere sprijin altor adolescenți care se confruntă cu situații similare.
„Ne-am creat un standard imposibil de atins văzând în permanență perfecțiunea afișată pe social media și cred că ne stricăm toată adolescența prin acest standard. Am văzut în primul rând poate lucruri pe care nu mi le permit pe Instagram sau altă platformă socială. Sunt prezentate de parcă sunt ușor accesibile și e un sentiment foarte frustrant”, a afirmat acesta.
Milioane de români pe rețelele de socializare
În România, există în prezent 5,3 milioane de utilizatori de Instagram și aproape 9 milioane de conturi active pe TikTok. Similar, pe Facebook sunt tot 9 milioane de utilizatori activi, iar pe YouTube numărul acestora depășește 13 milioane.
Multe dintre aceste platforme sunt frecventate de adolescenți, iar specialiștii atrag atenția că timpul petrecut acolo le influențează semnificativ atât stările emoționale, cât și activitățile zilnice.
„Internetul nu a fost creat pentru copii, dar este folosit în exces și este folosit în exces fără un ghidaj în prealabil. Dacă luăm de exemplu cyberbulling-ul. Un copil cu acces la internet, o să fie supus la acest fenomen mai devreme sau mai târziu, nu are cum, cyberbulling-ul este peste tot și o rețea de socializare nu este mai bună sau mai puțin bună decât cealaltă. Depinde foarte mult cum o folosim, iar noi, părinții, în momentul în care le dăm copiilor un telefon trebuie să le spunem acest lucru.
Uite..s-ar putea ca cineva, la un moment dat, în mod repetat să-ți spună cuvinte jignitoare, să te excludă din grupuri. Tot o formă de cyberbullying este și să-ți provoace o stare de teamă, un disconfort. Ce să faci în acele moment? Păi în primul rând să spui stop, să spui cum te simți, că ți-e frică, ar trebui să arhivezi mesajele sau ce se întâmplă acolo, neplăcut, după care să raportezi, să blochezi și să apelezi la un adult imediat”, a explicat Claudia Oprescu, specialistă Salvați Copiii.
Salvați Copiii România oferă acum consiliere gratuită pentru copii, părinți și profesori prin programul ORA DE NET. Aceasta este o platformă accesibilă oricând, unde puteți intra în contact cu un specialist Salvați Copiii pentru sprijin și consiliere.