Sanna Marin, premierul Finlandei, este, la 34 de ani, cea mai tânără femeie prim-ministru în exercițiu din lume. Ea a venit cu un plan ambiţios, care ar putea revoluţiona piaţa forţei de muncă din această ţară.

În luna august, la cea de-a 120-a aniversare a Partidului Social Democrat din Finlanda, Marin, care la acea vreme era ministru al Transporturilor și Comunicațiilor, a spus că ar vrea ca finlandezii să muncească mai puțin. Acum, ajunsă premier, Sanna Marin îşi doreşte să introducă săptămâna de lucru de doar 4 zile, cu un program zilnic de 6 ore. Coaliția de guvernare a cerut deja realizarea unui studiu prin care să se testeze ziua de lucru de 6 ore.

“De ce următorul pas n-ar fi scurtarea zilei de lucru la șase ore și a săptămânii de lucru la patru zile? De ce este musai să muncim opt ore? Cred că oamenii merită să petreacă mai mult timp cu familiile lor sau să se bucure de hobby-urile lor și să aibă o viață culturală. Acesta ar putea fi următorul pas în găsirea echilibrului dintre viața personală și cea profesională”, declara Sanna Marin în luna august, scrie incont.ro.

Soluţia a fost deja testată cu succes în alte ţări

Varianta cu 6 ore de muncă pe zi a fost testată deja cu succes în Suedia. Totul a avut loc în Göteborg, al doilea cel mai mare oraş din Suedia. În 2015, ziua de lucru a fost redusă la 6 ore, în cazul angajaților de la azilele de bătrâni și din spitalul municipal, câştigul salarial rămânând acelaşi. Doi ani mai târziu, rezultatul a fost că angajații erau mai fericiți, mai sănătoși și mai productivi.

Odată cu reducerea numărului de ore lucrate, serviciile au fost extinse, iar pacienții au fost mai mulțumiți. Iar costurile au rămas relativ stabile: deși au fost angajați mai mulți oameni, aceștia au plătit mai multe taxe și impozite. Totodată, angajații au cerut mai puține zile de concediu medical, s-au înregistrat mai puține pensionări pe caz de boală și s-a micșorat numărul de șomeri.

Şi angajaţii din industria IT suedeză lucrează doar 6 ore/zi de mai mulţi ani. La fel şi producătorul auto nipon Toyota, care a decis în 2003 scurtarea zilei de lucru, cu pastrarea aceluiaşi salariu. Rezultatele au fost excelente, productivitatea angajaţilor a crescut, la fel şi profitul companiei.

Ce spune un studiu realizat în Marea Britanie

Facultatea de administrare a afacerilor Henley Business School din Marea Britanie a realizat un studiu care a arătat că introducerea săptămânii de lucru de 4 zile în loc de 5 ar putea ajuta companiile din Regat să economisească peste 100 de miliarde de lire sterline/an.

Reducerea numărului de zile lucrătoare la patru şi plata salariului întreg poate conduce la creşterea productivităţii şi ar îmbunătăţi sănătatea fizică şi psihică a angajaţilor. Totodată, reducerea săptămânii de lucru ar îmbunătăţi calitatea mediului înconjurător, mai arată studiul britanic. Două treimi dintre angajatori au susţinut că trecerea la săptămâna de lucru de patru zile i-a ajutat să atragă şi să menţină personalul. Majoritatea angajaţilor s-a arătat încântată de reducerea săptămânii de lucru la 4 zile, au notat autorii studiului care au efectuat un sondaj în rândul muncitorilor din peste 250 de companii unde a fost implementată deja această măsură.