Un greu din politică a lansat o provocare care este pe placul tuturor românilor. El a vorbit despre posibilitatea ca salariu minim să ajungă la 1000 de euro.
Dan Voiculescu a venit cu o propunere incendiară. Invocând modelul Poloniei, el a propus ca salariul minim să ajungă, nici mai mult, nici mai puțin la 1000. Totul ar urma să se întâmple în următorii ani.
În context, trebuie menționat că premierul Poloniei a anunțat că vrea să crească salariul minim din țara sa la peste 1.000 de dolari în următorii 5 ani. Economia Poloniei a progresat în ultimii ani, susținută de echilibrul dintre producție și consum.
România nu stă strălucit la niciunul dintre cele două capitole. Pentru a păstra forța de muncă în țară, pentru a crește durabil nivelul de trai și calitatea vieții în România, ar fi util să ne propunem – ca obiectiv național, împărtășit de toate forțele politice și sociale – necesitatea creșterii salariului minim pe economie la 1000 de euro în următorii 7-8 ani. Nu va fi ușor. O asemenea evoluție, susținută evident de creșterea productivității, ar trebui implementată gradual, cu 10-15 procente pe an, pentru a nu sufoca mediul privat.
Ce spune concret Dan Voiculescu
„Recent, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, și-a anunțat intenția de a crește salariul minim din țara sa la peste 1000 de dolari în următorii 5 ani. Chiar dacă a fost asumat într-un context electoral, acest obiectiv este considerat realizabil în intervalul de timp anunțat din două motive fundamentale:
Economia Poloniei a progresat constant și consistent în ultimii ani, susținută de echilibrul dintre producție și consum;
Liderii polonezi, dincolo de obișnuitele diferențe doctrinare și de programele politice concrete, împărtășesc aceleași valori în privința intereselor fundamentale ale națiunii lor.
Din păcate, la o analiză lucidă, România nu stă bine la niciunul dintre cele două capitole. La noi, perioadele de creștere economică, bazate în principal pe consum, sunt urmate de momente de abis. În egală măsură, războiul permanent dintre liderii noștri, mai vechi sau mai noi, reduce posibilitatea asumării consensuale a unor obiective naționale strategice. Dar, recunoscându-ne erorile și încercând să le îndreptăm, putem schimba această realitate.
Pentru a păstra forța de muncă în țară, pentru a crește durabil nivelul de trai și calitatea vieții în România, ar fi util să ne propunem – ca obiectiv național, împărtășit de toate forțele politice și sociale – necesitatea creșterii salariului minim pe economie la 1000 de euro în următorii 7-8 ani.
Nu va fi ușor. O asemenea evoluție, susținută evident de creșterea productivității, ar trebui implementată gradual, cu 10-15 procente pe an, pentru a nu sufoca mediul privat.
Dar este important să ne propunem un astfel de obiectiv pentru a ne clarifica perspectiva asupra viitorului nostru! Pentru a înlocui mentalitatea defetistă, de victime ale istoriei sau ale adversarilor politici, cu o viziune optimistă și constructivă, asumându-ne responsabilitatea propriului progres.
Este posibil un pact transpartinic prin care să fie asumat, la nivel național, obiectivul creșterii salariului minim pe economie la 1000 de euro până în 2025-2027? Avem capacitatea de a ne impune acest test de solidaritate și responsabilitate națională?
Sper ca anul 2020, cu toate încercările sale, să ne ofere răspunsuri pozitive la aceste întrebări”, a scris Dan Voiculescu pe blog-ul său.