Vicepremierul Raluca Turcan a declarat sâmbătă că deprecierea leului nu are legătură cu ceea ce se întâmplă pe scena politică și este doar o ”fluctuaţie temporară”.
”De vină este contextul internațional”
”Creşterea punctuală a euro, zilele trecute, este o fluctuaţie temporară, de altfel, cu câteva zile înainte, leul ajunsese să se consolideze la o valoare favorabilă. Din nefericire, în contextul internaţional al fluctuaţiilor de cerere şi ofertă, a avut de suferit şi leul românesc.
Am avut o discuţie cu ministrul Finanţelor şi care a apreciat clar că această scădere a leului din ultimele zile nu are nicio legătură cu evoluţia economiei româneşti, cu contextul economic al României, ci a fost generată strict de evoluţiile euro în plan regional”, a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă la Sibiu.
Întrebată dacă nu cumva situaţia politică instabilă din România a dus la creşterea euro, Turcan a răspuns: „Nu există nicio legătură. În secunda zero în care Guvernul a fost demis şi am anunţat alegeri anticipate, leul a avut cea mai bună evoluţie şi atunci s-a simţit semnalul existent în piaţă cu privire la raportarea la contextul politic din momentul respectiv şi la aşteptarea legată de alegeri anticipate.
Aşadar, răspicat, nu există nicio legătură între ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în România şi aşteptarea de alegeri anticipate şi deprecierea punctuală a euro generată de contextul financiar regional”, a precizat Turcan, conform Antena 3.
Realizările Guvernului
Trebuie precizat că vicepremierul Raluca Turcan a postat joi pe internet un material prin care arăta că economia reacționează pozitiv la măsurile adoptate în ultima perioadă de Guvernul Orban.
”Primim confirmări zilnice că am luat cele mai bune măsuri pentru evitarea derapajelor și consolidarea creșterii economice”, a scris pe Facebook reprezentanta PNL, care susține că ”economia răspunde pozitiv și la declanșarea alegerilor anticipate, și la măsurile economice” adoptate de Guvernul liberal.
”Dacă numai în trei luni de guvernare am reușit să stabilizăm economia și să generăm atâtea efecte benefice pentru mediul economic și pentru buzunarul cetățenilor români, imaginați-vă cât de mult s-ar schimba România în bine după o guvernare liberală de minimum patru ani, cu un Parlament scos din mâinile unui PSD toxic și ilegitim!”, a explicat Turcan, enumerând o serie de consecințe pozitive rezultate în urma perioadei în care Guvernul Orban a condus țara:
”• Inflația va coborî în primul trimestru până la 2,8% (prognoza BNR), comparativ cu explozia de prețuri din anul 2019;
• Carburanții s-au ieftinit cu peste 32 de bani pe litru, numai prin eliminare supra-accizei – un plin de carburant este mai ieftin cu cca. 20 de lei față de anul trecut;
• Prețurile facturilor pentru energia electrică și pentru gazele naturale nu au mai crescut ca în ultimele 3 ierni, pentru că am eliminat taxele aberante introduse prin OUG 114;
Câştigul salarial mediu nominal net
• Veniturile bugetare din TVA în luna ianuarie sunt cele mai bune din 2016 și până astăzi;
• Dobânzile la creditele pentru persoanelor fizice care vor să-și cumpere o casă sau o mașină încep să scadă, ca efect al eliminării Ordonanței lăcomiei;
• Dobânzile la care statul este obligat să se împrumute, pentru a acoperi cheltuielile programate prin legi, au scăzut semnificativ! De la 4,6% cu cât se împrumuta guvernul anterior în martie 2019, dobânzile au scăzut până la 3,3% în ianuarie și continuă să scadă.
• Deficitul bugetar scade de la 4,6% din PIB în anul 2019, la 3,58% în acest an și vom ajunge la 2,7% din PIB în anul 2022;
• Câştigul salarial mediu nominal net a fost în decembrie de 3.340 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 161 lei, adică cu 5,1% mai mare”, a explicat Raluca Turcan.