Este decizia momentului luată în cazul certificatului verde! Comisia Europeană a stabilit ca cei care au făcut doar doze de vaccin să aibă un document valabil nouă luni după vaccinarea cu al doilea ser, în cazul călătoriilor dintr-o țară în alta. Boosterul va prelungi, însă, valabilitatea certificatului. Măsura intră în vigoare de la 1 februarie 2022

Persoanele vaccinate complet anti-COVID nu vor mai avea niciun beneficiu dacă nu fac și doza booster, nici pentru sănătate, nici pentru libera circulație.

Ursula von der Leyen a vorbit despre vaccinarea la nivel european. Șefa Comisiei Europene a arătat că varianta Omicron se răspândește într-un ritm rapid și există riscul potențial de a scăpa vaccinurilor noastre, cel puțin parțial.

„Știm că sistemele noastre de sănătate sunt depășite în acest moment și această situație este în parte legată de numărul mare de pacienți nevaccinați. Prin urmare, concluzia este că răspunsul nu poate fi decât să sporim vaccinarea, să includem copiii care au peste 5 ani (în schema de vaccinare – n.red.), să luăm măsuri de protecție sporite. Acesta este răspunsul pe care trebuie să-l dăm noii variante”, a precizat Ursula von der Leyen.

S-a decis limitarea valabilităţii certificatului verde

Cu privire la certificatul verde, președinta Comisiei Europene a vorbit despre un acord cu privire la doza booster, dar și cu privire la valabilitatea certificatului verde. Acesta a explicat că doza booster este recomandată la șase luni după vaccinarea completă, iar certificatul va rămâne valid încă trei luni după aceea (respectiv 9 luni de la vaccinarea completă – n.red.)” a spus Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a decis marţi limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza ‘booster’ sau de ‘supra-rapel’), a anunţat executivul comunitar. Măsura va fi aplicată din 1 februarie şi este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European (PE).

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru.

Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de orientările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei ‘booster’ odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

Măsura survine după ce, din cauza apariţiei variantei Omicron foarte contagioase a coronavirusului, şapte state membre (Portugalia, Irlanda, Cipru, Letonia, Italia, Grecia şi Austria) au introdus noi restricţii în regim de urgenţă, solicitându-le călătorilor europeni, inclusiv celor vaccinaţi, să prezinte şi un test de COVID-19 negativ la intrarea în ţară.