Ce spune legislația despre transportul obiectelor voluminoase cu mașina?

Transportul obiectelor de mari dimensiuni cu autoturisme neadaptate poate aduce amenzi considerabile și riscuri de imobilizare a vehiculului.

Șoferii care aleg să folosească mașinile personale pentru a transporta bunuri precum frigidere, mobilier sau țevi, trebuie să respecte reguli stricte privind dimensiunile și siguranța încărcăturii.

Astfel, pentru a evita amenzile și posibilele sancțiuni, șoferii trebuie să aibă în vedere legislația privind transportul obiectelor de mari dimensiuni și să se asigure că vehiculul lor este corespunzător echipat și utilizat în limitele legale. Ce spune mai exact legea?

Conform Codului Rutier, este interzisă circulația cu ușile deschise, inclusiv cu trapa sau haionul. Astfel, transportul mărfurilor voluminoase, care ies din portbagajul deschis al mașinii, este ilegal.

Articolul 148, alineatul 6 din legea circulației rutiere specifică: „Se interzice conducătorului de autovehicul […] să transporte în şi pe autoturism obiecte a căror lungime sau lăţime depăşeşte, împreună cu încărcătura, dimensiunile acestuia.”

transport voluminos transportul de marfa
SURSA FOTO: Dreamstime

Primiți amendă și poliția poate să vă imobilizeze mașina

Cei care încalcă aceste reglementări riscă amenzi între 990 lei și 1.320 lei, echivalente cu 6 până la 8 puncte de amendă. Mai mult, polițistul rutier are autoritatea de a imobiliza vehiculul dacă consideră că siguranța celorlalți participanți la trafic este pusă în pericol. Asta înseamnă că șoferul nu va putea continua călătoria decât după descărcarea bunului transportat.

Pentru a transporta legal un obiect voluminos, acesta trebuie să se încadreze complet în mașină sau portbagaj, fără a depăși dimensiunile și fără a afecta vizibilitatea șoferului.

Dacă obiectul este prea mare și trebuie transportat parțial în afara vehiculului, se încalcă legea și este necesară utilizarea unui vehicul special destinat transportului de mărfuri.

În cazul în care transportul este agabaritic, vehiculul trebuie dotat cu dispozitive suplimentare de semnalizare. Pe cabina din spate trebuie să fie inscripționat mesajul „Transport Exceptional!” sau „Atenție! Gabarit Depășit!”, cu litere de 25 cm înălțime și un text de minimum 100 cm lungime, pe un fond reflectorizant galben.

De asemenea, vehiculul trebuie să fie echipat cu două dispozitive speciale de avertizare luminoasă intermitentă, de culoare galbenă, care trebuie menținute în funcțiune pe toată durata transportului.