Automobilele pe benzină și motorină au o probabilitate mai mică de a fi implicate în accidente decât cele electrice sau cele electrice. Conform datelor asiguratorului francez AXA, automobilele de lux și cele electrice au 40% mai multe șanse să provoace un accident.
O posibilă explicație ar fi aceea că șoferii încă nu sunt obișnuiți cu accelerația mai rapidă a acestor vehicule. Automobilele electrice accelerează nu doar mai rapid, ci şi la fel de puternic indiferent de rotaţia pe minut, ceea ce înseamnă că şoferii ar putea conduce cu o viteză mai mare decât au intenţionat.
Conform studiului realizat de AXA, jumătate din șoferii de automobile electrice au trebuit să-și schimbe modul de a conduce pentru a reflecta noile caracteristici de accelerare și frânare.
„Acceleraţia maximă este disponibilă imediat, în timp ce există un decalaj în cazul motoarelor cu combustie internă pentru a ajunge la acceleraţia maximă”, a spus Bettina Zahnd, director pentru cercetări în domeniul accidentelor şi prevenire la AXA Switzerland.
Vânzările de automobile electrice sunt în creștere și deși în 2018 au reprezentat sub 1% din mașinile aflate în circulație în Elveția și Germania, ele reprezintă 1,8% din vânzările de mașini noi și 6,6% dacă sunt luate în considerare și cele hibride.
Conform unui alt studiu realizat de AXA, majoritatea oamenilor nu știu cum să reacționeze dacă ajung la locul unui accident ce a implicat un vehicul electric. Cei care intervin trebuie să se asigure neapărat că motorul vhiculului electric este oprit, pentru că moptorul electric nu face zgomot ca cel clasic pe motorină sau benzină.
În cazul accidentelor grave, motoarele electrice se orpesc automat însă bateriile deteriorate pot lua foc chiar și la 48 de ore de la producerea accidentului.