UPDATE Șoferii din România au ajuns pe mâna unui serviciu secret. ASF subliniază că STS oferă doar servicii pur tehnice, fără legătură cu administrarea bazelor de date

Printr-un protocol încheiat cu Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS), Autoritatea de Supraveghere Financiară primește servicii de hosting dar și de furnizare internet. Potrivit ASF, natura serviciilor oferite de STS este una pur tehnică, fără legătură cu adminstrarea bazelor de date.

De asemenea, ASF amintește că a fost una dintre puținele instituții care a făcut publice toate protocoalele încheiate cu alte organisme ale statului, inclusiv cel cu SRI. 

„Protocolul încheiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF)  cu Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS), la care se face referire în articol, prevede servicii de furnizare internet și găzduire (hosting) a echipamentelor ASF în centrul de date guvernamental administrat de STS.  Protocolul nu se referă la găzduirea de date ci exclusiv la găzduirea de echipamente ale ASF. Accesul la resursele informatice este rezervat doar specialiștilor din cadrul Autorității. În baza acestui protocol au fost amplasate în cadrul centrului un număr redus de elemente de infrastructură. Baza de date CEDAM a fost transferată în data de 01.01.2018 către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), conform prevederilor Legii 132/2017, în baza unui protocol care prevede și o perioadă de preluare integrală a datelor și funcționalităților.”, amintesc oficialii ASF. 

Cea mai importantă bază de date gestionată de ASF era CEDAM, adică lista tuturor șoferilor care au sau au avut asigurare RCA în România ș a daunelor provocate de  ei.

Această bază de date a fost predată Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), însă ASF a păstrat o variantă a CEDAM  care, în urma protocolului, va trece în administrarea STS.

Unul dintre motivele pentru care ASF a păstrat o variantă a CEDAM este și faptul că în baza de date sunt incluse și mașinile sub acoperire ale instituțiilor specializate din România.

Înainte de fi preluată de STS, partea de hosting a bazelor de date a fost asigurată de Romsys, firmă aflată în present în insolvență, dar care de-a lungul timpului a încasat de la ASF zeci de milioane de euro.

Serviciile oferite de STS vor fi achitate din bugetul statului, nu din cel al ASF.