Codul Rutier este foarte clar în ceea ce privește circulația autovehiculelor pe drumurile acoperite cu gheață, zăpadă sau polei, care se face doar cu autovehicule care au montate cauciucuri de iarnă. Dacă această prevedere nu este respectată, șoferii riscă amenzi consistente, chiar mai mari decât un set nou de anvelope.

Este obligatoriu pentru toți șoferii

Având în vedere că în multe zone a nins și există un risc crescut pentru formarea poleiului, șoferii trebuie să fie pregătiți pentru a nu fi luați prin surprindere de polițiștii rutieri. În același timp, șoferii sunt obligați de lege să mai aibă în portbagaj, în perioada iernii, un săculeț de nisip și de asemenea, o lopată care va fi utilizată la deszăpezire, evident, în cazul în care este nevoie.

Șoferii opriți de polițiști în trafic care nu au aceste accesorii riscă o amendă de 9 și până la 20 de puncte. De asemenea, polițiștii rutieri pot să rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii, șoferii primind în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Ce tipuri de cauciucuri sunt corespunzătoare

La începutul iernii, Registrul Auto Român (RAR) a explicat ce tipuri de cauciucuri sunt corespunzătoare. Nu toate anvelopele de iarnă sunt reglementate de Codul Rutier din România.

„Precizăm clar că nu există o data limită pentru montarea acestor cauciucuri și că toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, a transmis RAR.

Amenzile ajung și la 2.900 de lei

Potrivit Codului Rutier, lipsa anvelopelor de iarnă adecvate, în condițiile specificate în legislația în vigoare, se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

„Sancțiunea pentru lipsa anvelopelor adecvate, în condițiile specificate în lege, se pedepsește cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni (între 9 și 20 de puncte-amendă), adică între 1.305 și 2.900 de lei, dar se poate reține și certificat de înmatriculare al vehiculului.

Prin urmare, NU se aplică sancțiuni dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S”, a mai transmis RAR.