Două semne de circulație sunt asemănătoare, dar au semnificație radical diferită. Multor șoferi le lipsesc informațiile despre rolul pe care îl joacă fiecare. Unul indică faptul că este permis, celălalt că este total interzis.
Două semne de circulație provoacă confuzie pentru șoferi. Ele par a fi similare: au săgeți albe pe fond albastru. Cu toate acestea, chiar dacă aspectul lor este asemănător, semnificațiile acestor două semne sunt complet diferite. În timp ce unul indică faptul că este strict interzis, celălalt arată că este permis.
Pe drumurile din Germania, se găsesc numeroase semne de circulație. La începuturile Regulamentului de Circulație Rutieră (StVO) existau doar opt indicatoare diferite. Astăzi, numărul lor a crescut la peste 680. Periodic, semnele de circulație care au devenit învechite datorită modificărilor din StVO sunt eliminate, iar altele noi, considerate necesare, sunt adăugate.
Două semne de circulație arată similar
Două dintre aceste semne arată similar, având o săgeată albă pe fond albastru. Totuși, semnificațiile lor sunt diferite.
Semnul VZ 353 este de formă pătrată. Semnul VZ 209-30 este rotund. Ele se deosebesc prin semnificația lor.
Șoferii trebuie să facă diferența
Semnul de circulație VZ 353 este un semn pătrat albastru cu o săgeată albă îndreptată în sus. Acesta indică o direcție unică de mers pe șosea, semnalizând o stradă cu sens unic. Înaintea semnului, se permite efectuarea de viraje pe alte străzi, cu condiția ca accesul pe acestea să nu fie interzis.
Cu toate acestea, indicatorul VZ 353 a fost programat să fie eliminat odată cu modificările aduse StVO în 2013. Perioada de tranziție pentru eliminarea acestui semn a fost stabilită să dureze până la sfârșitul lunii octombrie 2022. Cu toate acestea, există încă semne care nu au fost îndepărtate.
Ignorarea acestei reguli se pedepsește cu amendă
În loc de semnul VZ 353, acum, unul mult mai familiar, VZ 220, indică o stradă cu sens unic. Acesta este recunoscuta săgeată albă lungă îndreptată spre dreapta, având inscripția neagră „Stradă cu sens unic” pe un fundal albastru.
Ignorând regulile unei străzi cu sens unic semnalizate cu unul dintre cele două indicatoare, vă puteți confrunta cu o amendă de până la 35 de euro.
Direcția de deplasare și regula care trebuie respectată
Semnul de circulație VZ 209-30, cunoscut și ca „Nu întoarceți”, este rotund și prezintă o săgeată albă pe un fundal albastru. Acest semn indică faptul că puteți continua să conduceți doar în direcția indicată.
Îl veți găsi de obicei în zonele de intersecție și este strâns legat de semnele rutiere VZ 209-20, 211 și 214, care de asemenea indică direcțiile de deplasare. În cazul în care conduceți în altă direcție decât cea indicată, puteți fi sancționați cu o amendă de până la 35 de euro, conform informațiilor de la eFahrer.