Toți șoferii sunt vizați! Cum vă pot lăsa medicii fără permisul de conducere

Șoferii vor fi obligați să se prezinte la control medical în cazul în care un medic le descoperă o problemă medicală care le-ar putea afecta capacitatea de a conduce. Dacă aceștia vor refuza examinarea, posesorii de permis de conducere ar putea să rămână pietoni. Camera Deputaților a adoptat aceast proiect de lege, dar pentru a intra în vigoare, legea mai are nevoie de promulgarea președintelui.

Concret, atunci când un medic depistează la un pacient o afecţiune care nu permite deţinerea unui permis auto (afecţiuni stabilite prin Ordin al Ministerului Sănătăţii) va fi obligat să-l trimită pe şofer la un control de specialitate. În cazul în care şoferul nu va respecta regula şi nu se va prezenta pentru examinare la clinica indicată în cel mult trei zile din momentul în care a primit biletul de trimitere, medicul va sesiza poliţia, iar permisul acestuia va fi suspendat automat.   În legislaţia actuală, procedura nu prevede vreo sancţiune pentru cei care refuză să se prezintă la examinare. 

 Proiectul de lege recent aprobat prevede trei situaţii în care se vor regăsi şoferii trimişi de medic la control.

În prima situaţie, şoferul se prezintă la examinare şi se constată că este apt să conducă în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimiţător, în maximum 15 zile, rezultatul examinării.

 În scenariul al doilea, medicii constată că şoferul este inapt să mai conducă. În această situaţie, clinica este obligată să informeze Poliţia Rutieră în maximum 24 de ore, care va retrage permisul şoferului până după ce acesta îşi va trata afecţiunea respectivă, iar în urma unei noi examinări medicale, se constată că este apt să urce din nou la volan.

În cea de-a treia variană, şoferul nu se prezintă la control în 3 zile de la emiterea biletului de trimitere, iar clinica respectivă informează medicul trimiţător în maximum 30 de zile. La rândul său, medicul va sesiza Poliţia Rutieră, care va retrage permisul şoferului respectiv. Poliţiştii îi vor informa pe şoferi despre această măsură, iar în termen de 3 zile de la comunicare aceştia vor fi obligaţi să predea permisul de conducere.  

 Specialiştii afirmă că reglementarea este benefică, pentru că unele afecţiuni pot transforma un şofer într-un real pericol în trafic. Pentru el, dar mai ales pentru ceilalţi participanţi.

 „Vorbim aici boli cardio-vasculare, boli psihice, neurologice sau oftamologice. În plus, unele stadii ale bolii diabetice pot şi ele fi foarte periculoase la volan. Medicul specialist va putea stabili dacă afecţiunea şi stadiul în care se află aceasta afectează capacitatea de a conduce un autovehicul” a declarat un medic de familie, scrie Adevărul.ro.