Cei mai mulți dintre șoferi aleg să circule imediat după procurarea unui autoturism. Astfel, înmatricularea provizorie este o practică des întâlnită în acest sens. Aceasta implică, totodată, o procedură amplă și costuri către stat.
De cele mai multe ori, în timpul achizionării unui autoturism, pentru a evita timpul de așteptare până când aceasta poate fi folosită, înmatricularea provizorie este cea mai viabilă soluție pentru care optează cei mai mulți dintre șoferi. În cele ce urmează, vei regăsi prețurile pentru numerele roșii pentru mașină, dar și cum pot fi obținute.
Pentru cei care vor să circule cu mașina imediat după ce au cumpărat-o, există varianta de a opta pentru numerele roșii. Acestea sunt valabile o lună, însă perioada poate fi prelungită pentru alte 60 de zile.
Deși este permis conducerea autoturismului imediat după ce acesta a fost cumpărat, dezavantajul plăcuțelor cu numere roșii constă în faptul că perioada trebuie prelungită, până obții plăcuțele cu numerele de înmatriculare permanente.
Care sunt taxele care se percep la depunerea dosarului?
În acest sens, șoferii sunt nevoiți să plătească niște taxe. Prima dintre ele este în valoare de 40 de lei pentru plăcuțe, care se plătește la depunerea actelor înmatricularea provizorie. Respectiv, cea de-a doua taxă este de 13 lei și este pentru autorizația provizorie de a circula.
Plăcuțele cu numere roșii sunt valabile timp de 30 de zile, însă, dacă între timp șoferul nu a reușit să își înmatriculeze mașina, poate prelungi autorizația cu încă 60 de zile. În acest sens trebuie făcută o altă cerere. La fel de importantă este situația în care nu s-a mai solicitat autorizație de a circula pentru respectiva mașină.
În astfel de condiții, se poate solicita un prim set de numere roșii, care sunt valabile 90 de zile, doar dacă polița RCA are cel puțin același termen de valabilitate. În cazul în care au fost solicitate trei rânduri de numere roșii, acest lucru nu mai este valabil.
Ce documente trebuie prezentate de către proprietarul autoturismului?
Șoferii trebuie să dețină asupra lor mai multe documente, printre care cererea care trebuie să se regăsească în dosarul depus.
Documentele necesare sunt:
- polița RCA,
- documentul care arată că șoferul este proprietarul mașinii (copie și original),
- actele de înmatriculare din alt stat, în cazul în care mașina este adusă din străinătate,
- actul de identitate al proprietarului în original,
- dovada plății pentru autorizația provizorie,
- dovada plății pentru înmatricularea provizorie,
- copia declarației vamale, în cazul în care automobilul este adus din afara Uniunii Europene,
- procură, în cazul în care depune o altă persoană decât proprietarul actelor.