Mulți șoferi neglijează acest aspect
Este esențial ca toți șoferii să respecte prevederile legale referitoare la kitul de siguranță auto, altfel riscă puncte de penalizare și amendă. Acesta este obligatoriu în mașină și trebuie să conțină un extinctor, o trusă medicală și două triunghiuri reflectorizante.
Un aspect adesea neglijat este termenul de valabilitate al componentelor trusei medicale și al extinctorului. Acesta trebuie respectat, iar șoferii sunt responsabili să verifice și să înlocuiască elementele înainte de expirare. Conform Ordinului nr. 987/2007 pentru aprobarea conținutului minim al trusei sanitare auto, ambalajul acesteia să fie etanș și să protejeze conținutul de umezeală, praf, carburanți și uleiuri.
În caz contrar, dacă un șofer este oprit în trafic și nu deține un kit de siguranță auto complet și funcțional, acesta poate fi sancționat cu amendă. Conform legislației în vigoare, amenda se încadrează în clasa a II-a de sancțiuni și poate fi de patru sau cinci puncte-amendă, adică între 590 de lei și 725 de lei.
Extinctorul trebuie, de asemenea, să fie verificat periodic și să aibă o valabilitate specificată de producător. În cazul în care este expirat poți primi o amendă de până la 700 lei.
Polițiștii recomandă și vesta reflectorizantă
Este important de menționat că, în plus față de cele trei elemente obligatorii, extinctor, trusă medicală și două triunghiuri reflectorizante, conducătorii auto de autovehicule cu greutatea de peste 3,5 tone sunt obligați să aibă și o vestă reflectorizantă în kitul de siguranță.
În plus, polițiști le recomandă și șoferilor de mașini mici să aibă o vestă reflectorizantă pentru a spori vizibilitatea în cazul în care intervin probleme cu mașina pe timp de noapte.
„Recomandăm deținerea unei veste reflectorizante în dotarea autovehiculului alături de cele două triunghiuri pentru a spori vizibilitatea atunci când este necesară intervenția la autovehicul, în special pe timp de noapte”, transmite Direcția Generală de Poliție a Municipiului București.
Referitor la extinctoare, ele au condiții speciale de comercializare, după cum arată Legea nr. 307 din 2006, iar „punerea pe piață a acestui tip de produs se face pe baza evaluării conformității față de reglementările Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformității aprobată prin Ordin al Ministrului Administrației și Internelor”.