Toți șoferii trebuie să știe! Atunci când cumpărați o mașină second-hand, pot apărea anumite probleme. Iată ce trebuie să faceți pentru a vă asigura că ați ales corect.
Cum verifici dacă un vehicul este furat?
Cumpărarea unui autovehicul second-hand poate veni cu anumite provocări. Pentru a vă asigura că faceți o alegere informată, este esențial să verificați cu atenție documentele și istoricul mașinii pe care intenționați să o achiziționați.
Pentru a verifica dacă un vehicul este furat, primul pas este să localizați și să notați numărul de identificare al vehiculului (VIN), asigurându-vă că acesta corespunde cu cel din documentele mașinii.
Numărul VIN se găsește de obicei pe plăcuța de identificare amplasată sub capotă, pe motor sau în apropierea ușii șoferului. Dacă nu este prezent în aceste locații, verificați pe stâlpul din partea stângă a șoferului, pe peretele frontal, pe podeaua din dreptul scaunului din dreapta sau pe podeaua portbagajului.
VIN-ul este, de asemenea, înscris pe certificatul de înmatriculare al mașinii.
Acest număr unic, atribuit de producător, poate fi utilizat pentru a verifica dacă vehiculul este furat, prin intermediul platformelor online oferite de autorități. Puteți consulta bazele de date naționale sau europene pentru a verifica dacă vehiculul este raportat ca fiind furat.
Iată platformele care vă pot ajuta la identificarea unui vehicul furat, potrivit The Legal Badger:
- cea oferită de Poliția Română – https://www.politiaromana.ro/ro/auto-furate;
- baza de date a Uniunii Europene – https://www.stolencars24.eu/en/main.php.
Implicarea, fie și neintenționată, în tranzacții legate de vehicule furate, oricât de atractivă ar părea oportunitatea, implică riscuri care depășesc cu mult posibilele beneficii pe termen scurt.
Ce facem dacă mașina are kilometrajul dat înapoi?
În prezent, majoritatea mașinilor sunt achiziționate la mâna a doua de la persoane care aduc frecvent automobile din străinătate. Acești vânzători sunt adesea numiți „samsari,” un termen definit de Dicționarul Explicativ al Limbii Române ca „persoană care intermediază afaceri de vânzare-cumpărare.”
Nu sunt puține cazurile în care vehiculele cumpărate de la acești samsari sunt cosmetizate pentru a arăta în stare bună, dar ascund defecțiuni tehnice care nu sunt dezvăluite noului proprietar.
Așadar, ce ar trebui să faceți dacă achiziționați o mașină și, ulterior, un service auto vă informează că kilometrajul a fost dat înapoi?
Conform articolului 1672 din Codul Civil, vânzătorul are următoarele obligații principale: „1. să transmită dreptul de proprietate asupra bunului vândut; 2. să predea bunul cumpărătorului; 3. să garanteze cumpărătorul împotriva evicțiunii și a viciilor bunului.”
Mai multe puteți afla aici.