De ce mă linge câinele când îl mângâi?
Indiferent de ce faci, câinele îți linge, drăgăstos, mâna. Acest comportament te poate face să te întrebi: de ce mă linge câinele când îl mângâi? Există mai multe motive pentru care animalul de companie simte nevoia să facă asta – ar putea fi modul lui de a-și exprima iubirea pentru tine, ar putea aduna informații sau încearcă să-ți spună ceva. Deci, răspunsul poate varia de la câine la câine.
Iată șapte motive, conform experților consultați de Firstforwomen.
1. Afecțiune
Întrebați orice expert canin: „de ce mă linge câinele când îl mângâi?” și cel mai probabil răspunsul va fi că acesta este modul lui de a-ți oferi niște sărutări dulci.
Câinii fac asta frecvent ca o dovadă de afecțiune.
„Când un câine îți linge mâna, ar putea fi un semn de legătură, încredere și afecțiune”, spune Aaron Rice, antrenor profesionist de câini. „Acest comportament provine din perioada în care erau mici, iar linsul a fost o modalitate de a se lega de mama sa și de tovarășii lor.”
Acesta ar putea fi un semn de afecțiune pentru stăpân, adaugă Sally Grottini, expertă în comportamentul câinilor.
2. Comunicare
Câinii își folosesc simțul tactil, mirosul și gustul pentru a comunica.
„Linsul poate fi o formă de comunicare pentru câini”, spune Jennifer Sperry, consilier veterinar.
S-ar putea să lingă fețele altor câini sau s-ar putea să-și lingă buzele pentru a arăta supunerea. Câinii exprimă, uneori, acest comportament atunci când interacționează și cu oamenii. Alte semne că un cățel se simte inconfortabil ar putea fi mușcătura, gâfâitul sau strănutul.
3. Caută atenție
Când caută atenția stăpânilor, câinii tind să lingă.
„Orice atenție din partea proprietarului este binevenită pentru câine”, spune Grottini. „În general, când un câine începe să-ți lingă mâna, cealaltă mână a ta este folosită pentru a mângâia câinele încet și, astfel ei consideră că dau ceva în schimb.”
Când un câine ne linge, vom avea tendința de a răspunde într-un mod pozitiv, acordând o mai mare atenție animalului de companie.
4. Curiozitate
Mâinile umane poartă o mulțime de mirosuri și, uneori, câinele este intrigat de mirosurile pielii.
„Lingerea mâinilor are și un scop practic pentru câini”, explică Rice. „Este o modalitate prin care pot culege informații despre mediul lor și despre oameni”, adaugă ea.
Deoarece câinii au un simț al gustului și al mirosului foarte dezvoltat, acest obicei le permite să exploreze și să înțeleagă lumea din jurul lor.
Se știe că patrupedele explorează adesea împrejurimile prin adulmecare. Ceea ce începe ca o curiozitate poate ajunge un obicei, spune dr. Sperry.
5. Toaletare
Femelele își vor linge puii pentru a-i menține curați. Deoarece câinele te vede ca parte a haitei, ar putea duce acest comportament pe care l-a învățat de cățeluș până la vârsta adultă.
„Câinii se îngrijesc singuri și unul pe altul, lingându-se”, spune Grottini.
Acest obicei este, de asemenea, un semn că prietenul tău blănos are încredere în tine și vrea să te protejeze și să aibă grijă de tine.
6. Anxietate
O altă cauză ar putea fi faptul că se simt nervoși sau anxioși.
„Un câine ar putea să te lingă dacă are un temperament nervos sau fricos”, spune Grottini. Poate fi un semn de stres sau anxietate, susține el. „Pentru ei poate fi un comportament liniștitor sau de autoconfort”, explică Sabrina Kong.
Motivul pentru care fac acest lucru este pentru că linsul mâinii ajută la eliberarea de endorfine pentru un câine, și îl face să se simtă mângâiat.
7. Stomac deranjat
„Unii câini vor ling sarea de pe mâinile stăpânului din cauza stomacului deranjat”, spune Grottini.
Alte semne că stomacul lor este deranjat sunt letargia sau pierderea poftei de mâncare.
Este sigur să facă asta?
Un factor important de reținut atunci este dacă există anumite situații în care este periculos ca prietenul tău să lingă.
De exemplu, în timp ce linsul mâinii este, de obicei sigur, persoanele cu un sistem imunitar compromis ar trebui să evite acest tip de contact cu câinii pentru a se feri de bacterii.
De fapt, bacteriile pe care le poartă ar putea prezenta riscuri pentru persoanele care se recuperează după o intervenție chirurgicală.