De la scurgeri masive de date, până la gestionarea defectuoasă și vânzarea datelor utilizatorilor, problemele de confidențialitate ale Facebook au fost mereu în centrul atenției.

Facebook, cea mai mare companie de recoltare de date din lume

Un lucru care a rămas constant este acela că Facebook, împreună cu Google, este una dintre cele mai mari companii de recoltare de date din lume. 

Puțin probabil ca acest lucru să se schimbe, deoarece datele adunate sunt seva din care se hrănește modelul de afaceri al Facebook, scrie Gotechtor.

Odată cu inteligența artificială care se răspândește din ce în ce mai mult, iar politicienii nu fac nimic pentru a aborda preocupările legate de confidențialitate, ideea de intimitate pare din ce în ce mai inaccesibilă.

De exemplu, Facebook are o funcție care urmărește fiecare site pe care l-ați vizitat în ultimii ani. Stochează diverse activități pe care le-ați efectuat pe acele site-uri, inclusiv data și ora petrecută acolo, linkurile pe care ați dat click, articolele pe care le-ați adăugat în coș și dacă ați făcut unele achiziții.

Iată cum funcționează această funcție și cum  să o dezactivați.

S-ar putea să vă întrebați cum colectează date despre site-urile pe care le vizitați, dacă nu sunteți conectat la rețeaua de socializare.

Cum vă spionează, chiar dacă nu sunteți conectat la platformă

Facebook poate realiza acest lucru în două moduri:

  • În primul rând, prin Facebook Pixel, o bucată de cod pe care agenții de publicitate o încorporează pe site-urile lor. Acest fragment de cod urmărește activitatea voastră pe un anumit site și trimite informațiile înapoi la Facebook.
  • În al doilea rând, prin butonul Like, Conectați-vă cu Facebook sau butoanele de partajare socială. Când browserul încarcă aceste funcții, acesta comunică cu serverele Facebook, chiar dacă nu sunteți conectat la platformă.

Aceste metode permit proprietarilor de site-uri să înțeleagă cum interacționați cu site-ul lor și să facă reclamele mai eficiente. În plus, acestea permit Facebook să-și construiască un profil al intereselor și obiceiurilor  de navigare.

După ce ați aflat că platforma de socializare vă urmărește activitatea chiar și atunci când nu utilizați platforma, iată cum puteți să ștergeți acele date și să dezactivați această funcție.

Cum să împiedici site-urile să partajeze informații cu Facebook

  1. Deschideți aplicația Facebook pe iPhone și atingeți imaginea de profil din colțul din dreapta jos pentru a vă accesa profilul.
  1. Atingeți butonul Setări din dreapta sus, de obicei reprezentat de trei linii orizontale sau puncte.
  1. Apăsați pe „Vedeți mai multe în Centrul de conturi” pentru a accesa setările legate de contul vostru
  1. Sub Setările contului, selectați „Informațiile și permisiunile voastre”
  1. Atingeți „Activitatea în afara tehnologiilor meta” pentru a vedea și a controla modul în care sunt utilizate datele voastre
  1. Atingeți „Activitate recentă” și introduceți parola pentru a vedea ce aplicații și site-uri au trimis informații recent către Facebook.
  1. De acolo, puteți selecta site-uri individuale pentru a bloca partajarea datelor către Facebook. Doar atingeți numele site-ului și butonul Deconectare din partea de sus.
  1. Pentru a șterge toate activitățile anterioare de partajare între site-uri și aplicații, atingeți Ștergeți activitatea anterioară.
  1. Dacă doriți să știți ce aplicații partajează date cu Facebook, atingeți „Gestionați activitate viitoare” pentru a ajusta setările în funcție de preferințe
  1. Pe pagina următoare, selectați „Deconectați activitatea viitoare” pentru a o activa, apoi atingeți butonul „Continuare” din partea de jos.

Odată ce ștergeți activitatea gestionată de instrument, Facebook va elimina informațiile de identificare pe care aplicațiile și site-urile le distribuie.

Asta înseamnă că aplicațiile Meta nu vor mai ști ce site-uri ați vizitat sau la ce v-ați uitat, așa că nu veți mai vedea anunțuri direcționate de pe acele site-uri.