În pofida unui fond de 486 de miliarde de dolari pentru a sprijini piața, stocurile de China au pierdut doar luni, 8,5% – cea mai mare scadere într-o singură zi din 2007.

Această situaţie vine după o prăbuşire de 35% la începutul lunii Iulie. Acum,  după ce şi-a revenit şi a ajuns din nou la 4.200, Indicele Shanghai Composite a căzut până la 3.750. „Dacă pierde alte 10%, va ajunge la un alt minim, sub nivelul recent de 3374, care va fi lovitura decisivă – pentru noi și pentru ei”, spune Harry S. Dent Jr. Care adaugă: „Spun acest lucru deoarece China este indicatorul meu numărul 1 în privinţa prăbuşirii piațelor din întreaga lume. ”

Dacă – nu când! – Dacă bulele stocurilor continuă să se spargă, piaţa imobiliară va fi în mare suferinţă. Deoarece China se bazează atât de mult pe ea, scăderea prețurilor imobiliare va fi cel mai mare unic declanșator pentru piețele globale.

Nici Europa nu este într-o formă foarte bună. Indicele DAX din Germania a scăzut marţi cu 2.56% până la 11.100 – pierzând în total peste 10% în urltima perioadă! Şi sunt puţine semne că se va ajunge la un nou maxim.

În general, piețele europene extinse sunt acum la nivelurile înregistrate în 2007. Măsurată prin Stoxx 50 ZEL ETF, ele au pierdut 41% – chiar și cu recentul salt!

În ceea ce privește stocurile din SUA, ele par să fie în plină implozie!

Chiar dacă Nasdaq a înregistrat recent noi maxime, linia de avans/declin nu. Asta înseamnă că mai multe stocuri a scăzut decât au urcat, chiar dacă cea mai agresivă piaţă a atins un maxim! Acesta este un semn extrem care arată că investitorii au ajuns foarte selectivi în etapele finale ale acestei piețe dure.

Un alt puct de divergenţă important pe piețele din SUA este că indicele Dow Jones nu a mai atins noi maxime – mai ales stocurile de transport Dow.

Apoi e vorba despre biotehnologie, sectorul principal al pachetelor de acţiuni ale companiilor din domeniul tehnologic. Acestea au pierdut, de asemenea, aproape 2% într-o singură zi.

„Analizând modul în care stocurile se vând, mă aștept să vedem un salt în următoarele săptămâni. Chiar cred ca am putea vedea indicele Shanghai din China ajungând între 4.300 și 4.500”, spune analistul Harry S. Dent Jr, care precizează: „Nu mă aștept ca săritura să atingă noi maxime. De altfel, atunci când vor realiza că nu au ajuns sus, va fi un semn final.”

Până la urmă, cea mai mare ameninţare pe termen scurt care va face ravagii pe teritoriul american va fi moartea industriei de fracţionare. Săptămâna trecută, petrolul a coborât sub 50 de dolari barilul. Aapoi a ajuns la minimul ultimelor patru luni, la 47.39 dolari barilul.

„Asta înseamnă că minimul de 42 de dolari pe baril de anul trecut este din nou pe drum, iar apoi se va ajunge la 32 de dolari. Cei mai mulţi experţi spun mereu că petrolul va fi din nou la 70 – 80 de dolari bariul până la sfârşitul anului. Nu noi!” spune Harry S. Dent.

Petrolul va continua să scadă. Acest fapt va elimina sectorul de fracţionare. Iar vor acumula datorii de 600 miliarde dolari în obligațiuni nedorite, iar împrumuturile au folosit pentru a finanța industria de foraj prin fracţionare, aceasta va fi urmatoarea criză subprime din SUA!

Petrolul este jos. Stocurile sunt jos. Şi aurul la fel. Toate stau să vină!

Acum mai mult decât oricând, este important să existe strategiile necesare pentru a supraviețui atacului care va veni, cel mai probabil foarte rapid.

„Nu lăsa emoţiile să te compleşească, in timp ce piețele continuă să se răstoarne. Găseşte o strategie care se potriveste și respiră atânc. Te vom ţine la curent..”, asigura Harry S. Dent Jr. Care avertizează însă: „Marea prăbuşire pare din ce în ce mai iminentă!”