TouchPad are un ecran de 9,7 inch, o cameră frontală de 1,3 megapixeli, spaţiu de stocare de 16 sau 32 de GB şi o greutate de doar 725 de grame. Sistemul de operare este webOS, creat de compania Palm pe care HP a achiziţionat-o anul trecut cu 1,2 miliarde de dolari.
Tableta TouchPad va fi echipată cu un procesor Qualcomm Snapdragon de 1,2 GHz, ceea ce o situează peste Motorola Xoom şi peste PlayBook-ul celor de la Research in Motion  (Blackberry). iPad-ul are un procesor de 1 GHz , însă viitoarea generaţie va fi dotată cu procesoare de 1,2 GHz. Despre memoria RAM, cei de la HP nu au zis nimic. Motorola Xoom şi RIM PlayBook au memorie de 1 GHz, iar TouchPad ar putea avea o memorie similară. Despre iPad 2 se speculează că va avea doar 512 MB RAM.
TouchPad se diferenţiază de iPad prin faptul că poate reda conţinut web interactiv precum jocuri, prezentări, reclame via Adobe Flash Player.
HP TouchPad va ajunge în magazine vara aceasta, conform paginii de Internet a companiei. Preţul nu a fost anunţat. Telefoanele anunţate de HP odată cu tableta TouchPad sunt Veer, un telefon inteligent de mici dimensiuni, şi Palm Pre 3.
Apple domină piaţa de tablete de Internet, compania livrând 14,8 milioane de unităţi iPad din luna aprilie a anului trecut.  Compania de cercetare DisplaySearch estimează că anul acesta vor fi livrate 55,7 milioane de tablete.
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="437" height="293" id="viddler"><param name="movie" value="https://www.viddler.com/simple/4d826f4f/" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="flashvars" value="fake=1"/><embed src="https://www.viddler.com/simple/4d826f4f/" width="437" height="293" type="application/x-shockwave-flash" allowScriptAccess="always" allowFullScreen="true" flashvars="fake=1" name="viddler" ></embed></object>