Constructorul japonez a vandut un milion de masini hibride de la introducerea lor pe piata, in 1997, informeaza Associated Press. Autovehiculele hibride au inregistrat o cerere mai mare in ultimii ani din cauza cresterii preturilor la combustibili si a numarului de persoane preocupate de nivelul de poluare si de incalzirea globala.

In zece ani, Toyota a vandut 345.000 de unitati hibride in Japonia si alte 702.000 in restul lumii.  

Prima masina hibrida a companiei a fost modelul Prius, lansata in 1997 in Japonia si in 2000 in America de Nord, Europa si alte tari, care s-a vandut in 757.600 de exemplare din 1997 in prezent. In 2006, aproape jumatate din autovehiculele de acest tip vandute in Statele Unite au fost Toyota Prius. 

In prezent, japonezii si-au extins oferta oferind mai multe modele printre care modelul Camry si cateva modele Lexus. Cel mai scump hibrid aflat in productie, modelul LS 600h al marcii Lexus, costa 124.000 de dolari. In prezent, acesta este disponibil numai in Japonia, Toyota urmand sa inceapa exporturile in vara acestui an. 

Totusi, nu toate autovehiculele hibride se vand. Honda a anuntat saptamana aceasta ca va renunta sa mai produca versiunea hibrida a modelului Accord datorita vanzarilor reduse. 

Dintre producatorii americani de masini, Ford produce o versiune hibrida a SUV-ului Escape iar General Motors ofera o versiune a SUV-ului Saturn Vue Green Line.  General Motors a promis ca va lansa patru noi masini hibride in 2007, versiunile propulsate de motoare pe baza de benzina si electricitate ale SUV-urilor Chevrolet Tahoe si GMC Yukon, precum si versiunile hibride ale modelelor Saturn Aura si Chevrolet Malibu.

Sursa: CNBC.com 07 Iunie 2007