Constructorul japonez Toyota va raporta, foarte posibil, prima sa pierdere operationala anuala din istoria sa, din cauza scaderii vanzarilor si a deprecierii yenului, informeaza media nipona.

Compania cu o vechime de peste 70 de ani va efectua o revizuire a prognozelor la sfarsit de an, luni, in cadrul unei conferinte, au anuntat agentiile Chunichi Shimbun si Kyodo.

Toyota, cel mai mare constructor auto la nivel global a anuntat a mai raportat o pierdere operationala in anul 1937.

Toyota a realizat un profit operational de 140 miliarde de yeni (1,57 miliarde $) in prima jumatate a acestui an, dupa ce a suferit pierderi de 300 miliarde de yeni din cauza ratelor de schimb, ceea ce inseamna ca pierderile pentru intregul an sunt aproape o certitudine, tinandu-se cont de actuala rata de schimb a monedei nationale.

„Este de asteptat ca Toyota sa anunte pierderi consolidate pentru a doua jumatate a anului si va fi o adevarata surpriza daca aceasta pierere este atat de mare incat sa „stearga” profitul inregistrat in primele sase luni la nivel anualizat”, a declarat Koji Endo, analistu al pietei auto in cadrul Credit Suisse.

Sursa: ANE