Toyota Motor Corp a decis sa opreasca proiectele de constructie a fabricilor din Rusia si Thailanda, pe fondul scaderii vanzarilor de masini pe piata globala.

Potrivit oficialilor companiei, Toyota va inregistra in acest an financiar prima sa pierdere operationala anuala din ultimii 70 de ani, rezultate influentate printre altele si de aprecierea yenului.

Compania cu o vechime de peste sapte decenii a efectuat revizuire a prognozelor la sfarsitul anului 2008 si a anuntat in cadrul unei conferinte ca intentioneaza sa-si reduca masiv cheltuielile si productia, pentru a se adapta la conditiile actuale intalnite pe piata de profil la nivel global.

Toyota a realizat un profit operational de 140 miliarde de yeni (1,57 miliarde $) in prima jumatate a anului 2008, dupa ce a suferit pierderi de 300 miliarde de yeni din cauza ratelor de schimb.

„Este de asteptat ca Toyota sa anunte pierderi consolidate pentru a doua jumatate a anului si va fi o surpriza daca aceasta pierdere este atat de mare incat sa „stearga” profitul inregistrat in primele sase luni la nivel anualizat”, a declarat in decembrie 2008, Koji Endo, analist al pietei auto in cadrul Credit Suisse.

Sursa: Economic Times