Cel mai mare producator auto din Japonia, Toyota Motor Corp, a anuntat ca va opri productia timp de doua zile in luna decembrie in toate uzinele sale sin Statele Unite si Canada. Conform reprezentantilor companiei, aceasta masura este luata pe fondul scaderii cererii in mod accentuat pe piata nord-americana.

Productia in toate cele 11 uzine de asamblare sau producatoare de transmisii si motoare va fi suspendata in zilele de 22 si 23 decembrie, insa programul angajatilor nu va fi modificat, a anuntat un purtator de cuvant al Toyota.

„Incercam sa actionam in functiile de conditiile locale de pe pietele auto. Daca vom continua sa producem, vom avea un stoc de masini mult prea mare”, a declarat purtator de cuvant al grupului, Kayo Doi.

Uzinele Toyota din America de Nord, in afara de Mexic, au produs in 2007 1.636 de milioane de automobile, a mai declarat Kayo Doi.

Toyota a anuntat, de asemenea, ca vanzarile pe piata din SUA au scazut cu 25,9% in octombrie, fata de perioada similara a anului trecut, pana la 152.101 de automobile comercializate.

Toyota si-a redus cu peste 50% prognoza privind profitul operational pentru anul fiscal actual, pe masura ce criza financiara loveste nivelul cererii pe piata auto si accesul la credite.

Cel mai mare constructor auto din lume se asteapta acum la un profit operational in valoare de 600 miliarde de yeni (6,1 miliarde de dolari), fata de 1,6 triliarde de yeni cat erau asteptarile anterioare.

Sursa: NPR