Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban ca pe o formalitate, el vorbind la început despre 250 de voturi pe care se poate baza, în condițiile în care este nevoie de 233 pentru a demite Cabinetul.
Şedinţa Parlamentului în care trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură nu a putut să aibă loc, luni, din lipsa cvorumului, potrivit anunţului preşedintelui Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu.
În urma apelului nominal, doar 226 de parlamentari au fost la şedinţă, fiind necesară prezenţa a 233 de deputaţi şi senatori. „Nu am putut proceda la supunerea la vot a ordinii de zi a sesiunii extraordinare”, a spus Ciolacu.
La şedinţă au lipsit deputaţii minorităţilor naţionale şi toţi parlamentarii PMP. De asemenea, liderul deputaţilor UDMR, Benedek Zacharie, a anunţat că niciun parlamentar al Uniunii nu este prezent. „Dacă va fi cvorum, vom fi prezenţi şi nu vom vota”, a adăugat acesta. Totodată, liderii grupurilor PNL şi USR au anunţat că părăsesc sala de şedinţă.
Reacția lui Ciolacu
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a susţinut luni că PNL a avut o strategie pentru a nu se face cvorum la şedinţa în care urma să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură, iar dacă s-ar fi dat un vot, PSD ar fi strâns 250 de opţiuni „pentru” moţiune.
Întrebat, la Palatul Parlamentului, ce s-a întâmplat cu cele 250 de voturi pe care spunea săptămâna trecută că le va aduna la moţiunea de cenzură, Ciolacu a spus: „Astăzi nu au fost. După cum aţi văzut, a fost o strategie de a nu se face cvorum, nu de a se da un vot pe moţiune. A fost o strategie a PNL, e evident. Eu v-am spus că. dacă se va da vot pe moţiune. vom avea 250 de voturi. Astăzi nu s-a dat un vot pe moţiune”.
Ciolacu a menţionat că PSD nu are cele 233 de voturi necesare adoptării moţiunii de cenzură şi a încercat să creeze o majoritate.
„Nu s-a făcut cvorumul, nu s-a votat moţiunea de cenzură”, a afirmat el.
Liderul PSD a mai spus că în maximum două zile se va reuni Comitetul Politic Naţional al partidului şi se va lua o decizie politică în legătură cu paşii ce trebuie urmaţi pe tema moţiunii de cenzură, care nu a putut fi dezbătută şi votată luni din lipsă de cvorum, adăugând că moţiunea nu va fi retrasă.
„Sunt discuţii, pentru că deja s-a terminat o sesiune extroardinară, intrăm în sesiune ordinară, avem dreptul constituţional de a depune o moţiune de cenzură sau de a vota această moţiune”, a declarat Ciolacu.
Trădare în PSD! Un apropiat al lui Dragnea a sabotat moțiunea de cenzură
Surpriza totală a venit abia luni, în ziua votului, când mai mulți parlamentari de la PSD au anunțat că sunt bolnavi și nu se pot prezenta la vot. Unul dintre aceștia este Carmen Dan, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea în guvernul social-democrat din timpul mandatului de președinte al PSD pe care l-a deținut fostul lider de la Teleorman al partidului.
Dan a anunțat că este suspectă de infecție cu noul coronavirus și, deși un prim test a ieșit negativ, preferă să se auto-izoleze în casă.
”Zi de tristă amintire”
”După o săptămână extrem de agitată, cu griji și gânduri de toate felurile legate de starea de sănătate a mamei mele, care în cursul săptămânii trecute a fost testată și ulterior confirmată cu virusul SARS-COV-2, astăzi se conturează a fi o zi de tristă amintire, atât din punct de vedere personal, cât, mai ales, politic.
Confirm astfel zvonurile conform cărora eu astăzi nu voi fi prezentă în Parlamentul României pentru a vota alături de colegii mei pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban. În oricare alte condiții, nu cred că e nevoie să asigur pe nimeni că aș fi fost acolo. O fractură de mână sau de picior, o răceală mai mult sau mai puțin banală sau orice altă problemă de acest gen nu m-ar fi oprit să ajung în Parlament.
Altfel spus, în aceeași zi în care mama a fost confirmată eu am fost testată, iar rezultatul este negativ. Nu am simptome de niciun fel, doar că legea îmi impune să stau în autoizolare, lucru pe care îl voi respecta!”, a anunțat luni Carmen Dan pe Facebook.
Doar că Ciolacu a anunțat duminică seară că nu se mai poate vorbi în mod sigur de 250 de de voturi. Trebuie precizat că grupurile parlamentare reunite ale PSD, ALDE și PP-USL adună laolaltă 202 de parlamentari.