Etnicii maghiari din Ucraina spun că nu au nevoie de șeful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, pentru a-și apăra interesele, scrie Radio Free Europe.
La aproximativ 1.500 de km vest de linia frontului războiului dintre Ucraina și Rusia, într-o regiune muntoasă care se învecinează cu patru țări UE, se află un oraș ale cărui câteva mii de locuitori, etnici maghiari, au dobândit un rol imens în conflictul dintre premierul Viktor Orban și Uniunea Europeană.
Berehove este centrul populației pentru minoritatea maghiară din Ucraina, care numără aproximativ 100.000 de oameni. Semnele de circulație sunt scrise în ambele limbi, steaguri maghiare flutură alături de steagurile Ucrainei și UE pe clădirile guvernamentale, iar lângă sediul administrației regionale se află un monument închinat unui erou național maghiar.
Viktor Orban invocă adesea drepturile lingvistice reprimate ale etnicilor maghiari
Orban, care a refuzat să ajute Kievul să lupte împotriva invaziei, invocă adesea drepturile lingvistice reprimate ale etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia atunci când se manifestă împotriva aderării Ucrainei la UE.
La sfârșitul lunii septembrie, Orban a declarat că Ungaria nu va sprijini Ucraina în nicio problemă internațională până când Kievul nu va abandona legea din 2017 care impune școlilor să predea elevilor cu vârsta peste 10 ani în ucraineană, o măsură despre care a spus că va duce la anularea limbii maghiare.
În consecință, Orban a sugerat că va bloca discuțiile de aderare la UE ale Ucrainei, când propunerea va fi confirmată la un summit al liderilor UE din 14-15 decembrie. Întrucât toate cele 27 de state membre UE trebuie să aprobe o astfel de măsură, un veto al Ungariei ar fi suficient pentru a anula propunerea.
Nu au nevoie de premierul Viktor Orban pentru a-și apăra interesele
Cu toate acestea, în Berehove și în împrejurimi, mulți etnici maghiari intervievați luna trecută au spus că nu au nevoie de premierul ungar pentru a-și apăra interesele.
„Trăim în Ucraina”, a comentat Laslo Zubanych, șeful Uniunii Democrate Ucrainene Maghiare, una dintre cele două organizații ale diasporei maghiare din Ucraina. „Din acest motiv, ar trebui să ne comportăm ca niște cetățeni ai Ucrainei și să ne implicăm în procesele statului”, spune el.
Important este ce se decide la nivel național, la Kiev
„Important este ce se decide la nivel național, la Kiev”, a spus Zubanych despre plângerile Budapestei cu privire la predarea limbilor minorităților în Ucraina. „Ne trăim propria viață aici de aproximativ 1.100 de ani”, a adăugat acesta.
Site-ul oficial al Transcarpatiei descrie regiunea care se învecinează cu Ungaria, Polonia, România și Slovacia, ca o „răscruce de drumuri”, cu un dialect care reflectă trecutul său ca refugiu pentru etnicii cehi, maghiari, evrei, romi, români, slovaci și ucraineni,
După secole sub controlul Ungariei și al Imperiului Austro-Ungar, regiunea a devenit parte a Cehoslovaciei după Primul Război Mondial, înainte ca Ungaria, aliată cu Germania nazistă, să încerce să o recupereze în 1939. În urma înfrângerii Germaniei în al Doilea Război Mondial, Cehoslovacia a cedat teritoriul Uniunii Sovietice, care l-a făcut parte din Republica Sovietică Socialistă Ucraineană.
Între 2011 și 2020, Budapesta a acordat Transcarpatiei o finanțare de cel puțin 115 milioane de euro
După decenii de la prăbușirea URSS și independența Ucrainei, influența persistentă a Ungariei este greu de ignorat.
Între 2011 și 2020, guvernul maghiar a acordat Transcarpatiei o finanțare de cel puțin 115 milioane de euro. Această sumă era de aproximativ o dată și jumătate mai mare decât bugetul anual al regiunii.
Primarul Berehove, Zoltan Babyak, a declarat pentru Current Time, rețeaua în limba rusă condusă de RFE/RL în cooperare cu VOA, că fondurile au fost direcționate către educație, asistență medicală și infrastructură. El a afirmat că asta nu afectează modul în care orașul vede politicile lui Viktor Orban față de Ucraina, despre care a spus că sunt „propria afacere internă” a Budapestei.
„Rusia nu este un subiect interesant pentru noi”, a spus el. „Pentru că este un inamic. Un inamic este un inamic”, a subliniat el.
Dacă va trebui să merg să apăr Ucraina, voi merge
Viktor Orban, care a cerut încetarea focului în Ucraina, susținea într-un interviu din 26 iunie pentru Bild că asistența economică și militară a SUA și a UE a costat Ucraina suveranitatea sa, iar țara „poate lupta doar pentru că țările occidentale o sprijină”.
Atilo, un etnic maghiar, care și-a dat doar prenumele, preferă să ignore astfel de remarci.
Descriindu-se „un vorbitor ucrainean de limba maghiară”, el spune că nu acordă atenție afirmațiilor premierului ungar despre predarea limbii și nici criticilor la adresa Ucrainei care luptă pentru supraviețuire.
„Dacă va trebui să merg să apăr Ucraina, voi merge. Ucraina este patria mea”, spune Atilo.