Dacian Cioloș, refuzat de mai mulți colegi din fostul USR: A existat o anumită teamă ca nu cumva să fie considerați trădători

Dacian Cioloș a declarat că mai mulți colegi din fostul USR au avut o anumită jenă atunci când a venit vorba să vină în noul partid, de frică să nu fie considerați trădători, asta deși sistemul de vot pentru viitoarea conducere a formațiunii politice permite ca fiecare candidat să aibă echipe mixte din cele două foste partide.

“Am propus mai multor colegi din fostul USR să vină pe lista noastră. Însă a existat o anumită teamă, jenă ca nu cumva să fie considerați trădători. Dincolo de faptul că noi am fuzionat pe hârtie e important și congresul acesta trebuie să fie un moment de la care încolo să începem să lucrăm dincolo de falia aceasta artificială administrativă (fostul PLUS/ fostul USR).”, spune acesta.

Copreședintele USR-PLUS a spus că nu a reușit să convingă prea mulți colegi să vină pe lista sa, dar spune că în Biroul Național există un sistem de alegeri proporționale.

”N-am reușit să convingem mai mulți colegi să vină pe lista pe care o conduc, dar în Biroul Național avem un sistem de alegeri proporționale. În BN va trebui să lucrăm împreună și de data aceasta va trebui să dovedim că putem merge dincolo de ideea majorității care își impune punctul de vedere minorității doar prin vot, să dezvoltăm prin cultura noastră organizațională și sistemul ăsta de dezbatere, de consens.

Știu despre ce vorbesc. În Parlamentul European conduc un grup politic de 98 de europarlamentari din peste 20 de țări, din peste 30 de partide și reușim să cântărim în PE mai mult decât numărul, tocmai pentru că lucrăm împreună. Cred că lucrul acesta va fi posibil și în partid”, a afirmat, sâmbătă, Dacian Cioloș, în cadrul conferinței de presă de după Comitetul Politic al USR PLUS.

Dan Barna anunță o îmbinare fericită, normală și organică rezultată în urma fuziunii”

În același timp, copreședintele USR-PLUS, Dan Barna a anunțat că în viitorul Birou Politic Național va reflecta o “îmbinare fericită, normală și organică rezultată în urma fuziunii”.

“Această modalitate de constituire a listelor vine din sistemul de vot, fiind proporțional pe liste, astfel încât toate punctele de vedere din partid se pot regăsi într-o listă sau alta iar Biroul Național care va rezulta chiar va reflecta această îmbinare fericită, normală și organică rezultată în urma fuziunii”, a precizat Barna.

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei