AUR este campionul „traseiștilor”

Traseismul politic este la mare modă în această perioadă, iar cel care profită de această mișcare pare să fie detașat AUR, partidul lui George Simion. În Parlament, liberalii au suferit pierderi semnificative atât în rândul deputaților, cât și al senatorilor, se arată într-o analiză făcută de Euronews. Pe locul doi în acest clasament se află USR. AUR, în schimb, a reușit să atragă în rândurile sale parlamentari proveniți din alte formațiuni. Și la nivel local au loc schimbări și permutări în structura aleșilor.

20 de parlamentari ai PNL au decis să părăsească formațiunea pe listele căreia au candidat la alegerile generale din 2016. Majoritatea acestora au ales să se alăture Forței Dreptei, partidului fostului premier și președinte PNL, Ludovic Orban. În total, 12 deputați și un senator au optat pentru acest nou partid. Cu toate acestea, Forța Dreptei nu dispune de un grup parlamentar propriu, astfel că foștii membri PNL activează în Parlament ca neafiliați politic.

Doi senatori și doi deputați din rândurile foștilor liberali au ales să se alăture Alianței pentru Unirea Românilor. În același timp, PNL a reușit să atragă în propriul său grup parlamentar un deputat de la USR. Într-o mișcare care a generat tensiuni, un alt deputat a trecut de la PSD la PNL, partenerul de guvernare al momentului. Această situație a generat discuții între cele două formațiuni politice cu privire la posibilitatea încheierii unui pact care să interzică racolarea de aleși naționali și locali.

USR „trădat” pentru Reper

În topul partidelor care au înregistrat o scădere a numărului de parlamentari în ultimii trei ani se află Uniunea Salvați România (USR), care a pierdut 17 aleși. Nouă deputați și doi senatori au părăsit formațiunea lui Cătălin Drulă pentru a se alătura Reper, Reînnoim Proiectul European al României, partid înființat de fostul premier Dacian Cioloș, după ce acesta a părăsit USR.

Un deputat USR a ales să se alăture partidului AUR, în timp ce un senator a optat pentru PSD. Cei rămași în afara partidului s-au declarat nemulțumiți de activitatea formațiunii și au devenit neafiliați politic. De asemenea, doi deputați USR și-au fondat propriile partide, cu șanse minime de a ajunge în viitorul legislativ. USR, totuși, nu a reușit să atragă niciun ales național în această perioadă.

La prima vedere, pare că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a fost formația politică care a obținut cel mai mult din traseismul parlamentarilor, însă pierderile au fost totuși semnificative. Partidul condus de George Simion a atras 9 deputați și senatori, inclusiv 4 proveniți de la PSD, printre care se numără personalități cunoscute precum fostul sindicalist din poliție, Dumitru Coarnă, și Florea Daniel, fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei. De asemenea, 2 deputați și 2 senatori de la PNL s-au alăturat AUR, consolidându-și prezența în Parlament. Tot de la USR, AUR a reușit să atragă un deputat.

În ceea ce privește pierderile, un deputat AUR a părăsit formațiunea pentru Forța Dreptei. Iar alți șase parlamentari au dezertat sau au fost excluși, motivând diverse motive. Unii au fost excluși temporar din partid. Apoi reintegrați, precum deputatul Dumitru Viorel Focșa. Acesta a fost eliminat inițial în urma acuzațiilor de violență domestică. Cu toate acestea, înainte de alegeri, AUR pare să-și revizuiască poziția, acceptând aproape orice persoană interesată să se alăture partidului.

Și PSD a pierdut parlamentari

Social-democrații au reușit să atragă un membru al USR. În timp ce au pierdut trei deputați care au optat pentru AUR. În plus, un parlamentar PSD a decis să treacă la PNL.

Această legislatură a adus schimbări și în cadrul grupului UDMR și al minorităților naționale, reprezentând o premieră. Un deputat UDMR a fost exclus din partid din cauza prezentării unei diplome de studii false. În plus, un reprezentant al Italiei a fost eliminat din grupul minorităților naționale în urma unui scandal cu amenințări între colegi.

Cu toate acestea, cei mai importanți pentru partide par să fie aleșii locali. Anul trecut au avut loc mișcări semnificative. Un impact notabil a fost în județele Olt și Gorj, unde PSD și PNL  au început să recruteze primari, consilieri locali și județeni unii de la alții.