Tranzacționarea de cereale a devenit atât de dificilă încât una dintre cele mai vechi firme din această branșă a început să vândă cereale pentru micul dejun al consumatorilor chinezi, informează Bloomberg.
Firma germană C. Mackprang jr. GmbH, înființată în 1878 la Hamburg a început să livreze cereale pentru micul dejun via un joint venture pe care l-a înființat anul trecut. Compania își procură produse precum ovăz, porumb și stafide pe care le amestecă și le ambalează pentru a le livra în China, potrivit Agerpres.
"Căutăm segmente de nișă. Tranzacțiile de cereale nu mai sunt la fel de profitabile. Cu siguranță. Timpurile s-au schimbat așa că trebuie să cauți alte oportunități", a declarat Jens Kass, director operațional la Mackprang.
Pe măsură ce câștigurile realizate din cumpărarea și revânzarea cerealelor au devenit din ce în ce mai mici, pe fondul ofertelor consistente și a volatilității reduse, traderii de cereale caută posibile piețe de nișă care să ofere valoare adăugată mare. Pe lângă reducerea costurilor și vânzarea activelor, unii comercianți au început și să facă tranzacții cu alimente precum tomate sau năut și chiar carne procesată.
În mod normal, Mackprang tranzacționa între 1,2 și 1,4 milioane tone de cereale și oleaginoase pe an înainte ca afacerile să încetinească în 2016. Din cauza condițiilor dificile de pe piață, în luna septembrie a anului trecut, Mackprang a înființat un joint venture cu firma de consultanță RSBK AG și, pe lângă afacerile cu cereale, a început să facă tranzacții cu peleți de granule uscate de sfeclă de zahăr, care sunt utilizați ca furaje pentru animale, precum și să se extindă pe zona produselor destinate hrănirii animalelor.
"În viitor piața va cunoaște și mai multe schimbări drastice. Foarte multe firme, chiar și cele mari, caută noi oportunități de afaceri", a spus Jens Kass.