Potrivit traderilor, singura firmă care a participat la licitaţia organizată miercuri de GASC este Venus International care a oferit 55.000 de tone de grâu din Ucraina la un preţ de 179,32 dolari pe tonă FOB. 

Comparativ, la o licitaţie similară organizată de Tunisia, care importă de şapte ori mai puţin grâu decât Egiptul, au fost făcute 13 oferte, cea mai mică venind de la traderul olandez Nidera la un preţ de 178,75 dolari pe tonă. 

"Aceasta arată că furnizorii preferă condiţii clare. Mă aştept ca Egiptul să îşi revizuiască cerinţele şi să revină la standardul acceptat la nivel internaţional privind un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%, ca urmare a ofertei solitare pe care au primit-o astăzi", a declarat Swithun Still, director la firma elveţiană Solaris Commodities SA. 

Refuzul traderilor de mai participa la licitaţiile organizate de GASC vine după ce duminică traderul egiptean Al Wehda a anunţat că nava sa încărcată cu grâu din România a fost respinsă din cauza conţinutului de cornul secarei. 

"Licitaţiile Egiptului au devenit un fel de loterie: va trece sau nu nava ta?", a spus Vincent Jeannin, trader la Al Ghurair Resources. 

Egiptul, cel mai mare importator mondial de grâu, a mai introdus odată în cursul acestui an o interdicţie similară privind importul de grâu conţinând chiar şi cel mai mic nivel de cornul secarei. În luna iulie însă, Egiptul a decis să renunţe la această interdicţie şi să accepte grâu cu un conţinut de cornul secarei de maximum 0,05%, standardul acceptat la nivel internaţional, după ce furnizorii au insistat că este practic imposibil să garanteze un conţinut zero de cornul secarei.

AGERPRES