Importurile locale în dolari americani, inclusiv cele din China și alte economii asiatice, vor deveni tot mai scumpe în condițiile în care aprecierea globală a dolarului este abia la debut, iar deprecierea euro față de dolar va rămâne mai puternică decât cea a monedelor asiatice. Astfel, deși un dolar tot mai puternic va cumpăra mărfuri chinezești tot mai multe, un euro tot mai slab va cumpăra tot mai puțini dolari și tot mai puține mărfuri chinezești.
Mihai Nichişoiu mai spune că este foarte probabil ca deprecierea yuanului în raport cu dolarul să continue și în 2015, dar aceasta nu se va traduce într-o ieftinire a produselor chinezești în Europa, întrucât autoritățile de la Beijing nu vor putea tolera o ajustare pronunțată a monedei locale față de moneda americană, de calibrul celei înregistrate de euro. Mai degrabă, adaugă reprezentantul Tradeville, se va repeta scenariul din ultimul an, când yuanul s-a depreciat în fața dolarului pentru prima dată în cinci ani, dar ajustarea a fost de puțin peste două procente, în timp ce euro a pierdut 15% față de dolar în doar câteva luni. Prin urmare, China va continua să piardă în termeni de competitivitate în Zona Euro, cea mai importantă piață de desfacere pentru exporturile sale.
”Autoritățile chineze încearcă să instrumenteze o alunecare controlată a economiei, care nu mai aleargă la rate procentuale de creștere formate din două cifre. Aceasta impune o relaxare a politicii monetare (inclusiv via dobânzi mai mici) și o oarecare depreciere a yuanului, favorabilă și din punctul de vedere al competitivității pe piețele europene”, punctează Mihai Nichişoiu.
Anunțul BCE din ianuarie privind startul unui program masiv de relaxare monetară cantitativă (“QE”) a reprezentat un motiv de îngrijorare pentru autoritățile de la Beijing și un argument în plus pentru deprecierea yuanului față de dolar, în pofida regimului valutar semi-flotant declarat oficial, în care moneda chineză este ancorată de cea americană.
”Totuși, nu se poate vorbi de o depreciere de mare anvergură a yuanului față de dolar. Dacă Beijingul ar accepta acest scenariu, piața financiară chineză – și chiar cele globale – ar suferi turbulențe severe, prin ieșiri masive de capital din China, în condițiile în care oricum se așteaptă o inversare a fluxurilor la nivel global. După ce au urmărit miracole economice în Asia de Sud-Est, America Latina și chiar în nordul Europei, banii se vor întoarce acasă, în America”, mai spune Nichişoiu.
Un nou ciclu de restricționare monetară va începe în SUA cândva pe parcursul acestui an, când vom vedea prima creștere a dobânzii cheie după 2006, amplificând atractivitatea activelor financiare denominate în dolari americani, iar creșterea economiei americane va antrena investiții străine directe tot mai mari.