Promovarea intereselor economice în străinătate și dezvoltarea relațiilor comerciale în afara granițelor țării sunt obiective primordiale pentru CCIR. Evenimentul organizat în cinstea diplomaților străini acreditați la București este un demers firesc în sprijinirea, consolidarea și intensificarea cooperării economice bilaterale și stimularea investițiilor. Totodată, Gala Anuală a Corpului Diplomatic vine să încurajeze reprezentanții misiunilor diplomatice să păstreze un dialog constant cu CCIR și cu instituțiile și ministerele de resort.
Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban, a făcut referire la eforturile constante ale CCIR de susținere a antreprenorilor români în a atinge piețe de desfacere cât mai diverse: „Sprijinim și încurajăm întreprinderile românești să acceseze și să își extindă prezența pe piețele internaționale, ajutându-le în același timp să devină mai competitive. Totodată, promovăm în mod constant potențialul economic și investițional al României către companiile internaționale și comunitățile de afaceri din întreaga lume. (…) Toate aceste activități și inițiative fac parte din eforturile noastre pentru o diplomație economică mai dinamică și mai substanțială. Într-adevăr, considerăm această dimensiune a diplomației drept un catalizator, cel mai important vector în dezvoltarea schimburilor economice și a cooperării internaționale”.
„În prezent, România a preluat pentru a șasea oară Președinția-în-Exercițiu (PiE) a Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), iar CCIR – PiE a Consiliului de Afaceri al OCEMN (CA OCEMN). Pe perioada mandatului CCIR a stabilit o serie de evenimente de afaceri care abordează subiecte de interes pentru mediul de afaceri din regiunea Mării Negre”, a adăugat Președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
Dna. Daniela Gîtman, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, a subliniat intensificarea relațiilor cu CCIR în proiecte comune menite să susțină eforturile de diplomație economică: „Dialogul cu reprezentanții comunității de afaceri este o prioritate pentru guvernul României. Camera de Comerț și Industrie a Românei este partenerul nostru privat cel mai apropiat în implementarea agendei de diplomație economică a României, având în vedere reputația și expertiza de afaceri recunoscută pe scară largă. Promovarea intereselor noastre economice în străinătate și extinderea investițiilor, sunt în prezent priorități principale pentru ambele instituții, așa cum s-a confirmat în Protocolul de cooperare semnat de instituțiile noastre în 2015. Totodată, aș vrea să subliniez faptul că în ultimii ani s-a înregistrat un nivel în creștere de cooperarea dintre MAE și CCIR în îndeplinirea acestor obiective. Camera a găzduit mai multe ședințe ale reuniunilor anuale ale diplomației românești dedicate diplomației economice, oportunități adecvate de dialog între diplomați și comunitatea de afaceri”.
Dna. Cristina Buzașu Enache, Consilier de stat, afaceri europene, Cancelaria Prim-ministrului, a evidențiat deschiderea și sprijinul guvernului către sectorul privat: „Un obiectiv major al guvernului este furnizarea condițiilor necesare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și încurajarea investițiilor. Camera de Comerț și Industrie a României rămâne un partener de încredere în realizarea acestui obiectiv. (…) Investițiile de calitate sunt ingrediente vitale în eforturile noastre de a asigura competitivitate pentru economia noastră și prosperitate pe termen lung pentru cetățenii noștri. Încurajăm cu tărie investitorii să privească mai atent oportunitățile din România. Astăzi, țara noastră este o destinație de afaceri stabilă pentru investitorii globali, cu o creștere economică durabilă. Obținerea încrederii în guvern a mediului de afaceri, dar și asigurarea stabilității legislative și previzibilității reglementărilor sunt prioritățile principale pe agenda noastră”.
Background
Camera de Comerț și Industrie a României organizează anual un eveniment devenit tradiție – Gala Anuală a Corpului Diplomatic acreditat la București. Prin acest eveniment, CCIR onorează contribuția reprezentanțelor diplomatice din anul 1864, când diplomații străini din București au făcut demersuri pe lângă domnitorul Alexandru Ioan Cuza pentru promulgarea primei legi a Camerelor de Comerț din Principatele Unite, semnată la 30 septembrie 1864.