În seara de Revelion, fie că sunt la restaurant sau acasă, românii obișnuiesc să aibă pe masă preparate alese și să petreacă alături de familie și prieteni. Iată ce trebuie să mănânci în seara de Anul Noul pentru a avea noroc tot anul care vine.
În seara de Anul Nou toată lumea se adună alături de prieteni și familie pentru a celebra cum se cuvine trecerea între ani. Ca la orice sărbătoare în România, oamenii obișnuiesc să umple masa cu bucate alese.
Cu toate acestea, sunt anumite preparate care, conform tradiției, este bine să le mănânci în seara de Revelion. Iată care sunt acestea.
Ce trebuie să mănânci în seara de Revelion?
Toată lumea știe că în seara de revelion se mănâncă pește. Se spune că, aşa cum peştele înoată prin apă, așa vei înota şi tu prin toate necazurile din anul următor. Unii zic că peștele trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în Noul An.
De asemenea, se spune că este bine să consumi carne de gâscă. Aceasta te va ajuta să plutești peste probleme şi să înaintezi spre ţelul tău, la fel cum face și o gâscă.
O altă tradiție bine cunoscută în România spune că în seara de Revelion trebuie să mănânci struguri. Mai exact, trebuie să mănânci 12 boabe de struguri. Când ai ajuns la al 12-lea bob, pune-ţi o dorinţă care ţine de bani. Potrivit tradiției, strugurii şi stafidele simbolizează abundenţa financiară.
Totodată, se spune că este bine ca în seara de Revelion, la 12 noaptea să se bea un pahar de șampanie pentru a avea parte de belşug. Atenție! Este extrem de important e să bei paharul până la fund pentru ca toate dorinţele pentru noul an să se îndeplinească!
Neapărat, pe masa de Revelion trebuie să avem legume verzi, precum varză, salată, castraveți. Asta pentru că verdele este simbolul sănătății. Nici carnea de porc nu trebuie să lipsească de pe masă.
Ce NU trebuie să mănânci în seara de Revelion? Ce tradiţii au alte popoare?
Nu mâncați carne de pui în noaptea de Revelion. Se spune că dacă faci această greșeală, atunci îți vei alunga norocul. În consecință, este bine să avem în farfurie porc sau curcan.
Nu numai în România există o serie de superstiții legată de Anul Nou. În Grecia, spre exemplu, se mănâncă o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur.
Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv. În Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca un fel de varză murată cu cârnaţi, în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.
Italienii obişnuiesc să pună pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă. În Israel se mănâncă fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.