Sfântul Andrei, personalitate prominentă în tradiția ortodoxă

Cine a fost Sfântul Andrei? Tradițiile timpurii consemnează călătoriile misionare ale Sfântului Apostol Andrei în întreaga Europa de Est. El a călătorit inclusiv în regiunile care alcătuiesc astăzi Grecia, România, Ucraina și Rusia. Data de 30 noiembrie este deosebit de importantă pentru poporul român, iată care este proveniența lor.

Sfântul Apostol Andrei este menționat în toate cele patru Evanghelii, el este unul dintre cei Doisprezece Discipoli ai lui Iisus. Evanghelia după Sfântul Ioan îl descrie drept primul dintre discipolii Domnului. De fiecare dată când prezența lui este consemnată în Evanghelii, el îi conduce pe ceilalți către credință.

Andrei este considerat un căutător în domeniul spiritualului. El a fost discipolul Sfântului Ioan Botezătorul în momentul când acesta a profețit despre Iisus.

Sfântul Andrei a traversat zone precum Asia Mică, Tracia, Macedonia. El a ajuns în cele din urmă și la fluviul Dunărea. Sfântul a trecut pe lângă coasta Mării Negre, prin Crimeea, pe la MareaNegre, pe lângă Nipru, și s-a oprit în Kiev.

Despre acest oraș, care acum se confruntă cu un mare război, el a spus:

„Vedeți aceste dealuri? Pe aceste dealuri va străluci bunătatea lui Dumnezeu, și aici va fi un mare oraș, și Dumnezeu va înălța multe biserici”, a transmis el, ucenicilor.

Ulterior, el a mers în Roma, Tracia, și în viitorul Constantinopol. Din păcate, a avut parte de necazuri în călătoriile sale. El a fost bătut și alungat cu pietre.

sfantul andrei
SURSA FOTO: Dreamstime

Când se pune grâul la încolțit?

Sărbătoarea Sfântului Andrei este însoțită de numeroase tradiții în România. Printre ele amintim obiceiul încolțirii grâului. Oamenii așează boabe de grâu la încolțit pe 30 noiembrie, în ziua dedicată Sfântului Andrei. Mulți respectă tradiția, are spune că trebuie îndeplinit acest obicei la prima oră a dimineții. Totuși, alții preferă să îl îndeplinească după miezul nopții. Mai precis, pe noiembrie.

Tradiția încolțirii grâului este însoțită de semnificații simbolice, iar grâul este considerat un simbol al belșugului și prosperității, având, din perspectivă religioasă, o semnificație legată de simbolul vieții.

Procesul constă în așezarea boabelor de grâu într-un vas larg, fie direct în pământ, fie utilizând o bază de vată. După ce recipientul este pregătit, se adaugă un strat de pământ pe fundul vasului, urmat de boabele de grâu și încă un strat subțire de pământ.

După așezarea grâului în vas, acesta trebuie lăsat la o temperatură prielnică, pentru a permite creșterea. În curând, vei observa cum germenii se dezvoltă și cum grâul începe să încolțească. Cei care respectă acest obicei, cred că el aduce noroc. Grâul este verificat în noaptea de Revelion, astfel încât cei care l-au pus vor afla dacă vor avea parte de noroc și belșug în anul următor.

Un alt obicei le îndeamnă pe fetele necăsătorite să pună busuioc sub pernă, cu speranța că vor avea vise despre alesul inimii lor. Acest obicei s-a păstrat până în prezent.

Totodată, se spune că ziua Sfântului Andrei este momentul în care strigoii ar putea pătrunde în casele oamenilor. Pentru a preveni acest lucru, oamenii păstrează usturoi la ferestre și uși.