Așadar, credincioșii de pretutindeni îl cinstesc în fiecare an, pe 26 octombrie, pe Sfântul Dumitru. Aceasta este ziua în care se usucă toate plantele, iar căldura intra în pământ, potrivit tradiției din popor.
Biserica Ortodoxă îl cinstește în ziua de 26 octombrie pe Sfântul Dumitru
De asemenea, obiceiurile din popor ne prezintă mai multe tradiții care trebuie respectate în această zi. De exemplu, în satele românești se aprind focuri mari în Ajunul sărbătorii. Acestea se numesc focurile lui Sâmedru, iar copiii sar peste ele pentru a fi sănătoşi tot anul.
Tradiția spune și că focul alungă animalele sălbatice. După ce acesta este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi. Astfel, putem observa că focul are rol purificator şi protector în tradițiile din popor.
Acesta apără împotriva relelor, necazurilor şi ține la distanţă animalele sălbatice. Mai mult, se spunea și că morţii ar veni să se încălzească la aceste focuri. Simultan, focul este menit și să apere copiii care dănţuiesc în jurul lui sau sar peste el când văpaia se domoleşte.
În gospodăriile autohtone, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, mere, nuci și covrigi. Totodată, în biserici se ţin slujbe speciale.
Credincioșii de pretutindeni trebuie să respecte mai multe obiceiuri în această zi
Ziua de 26 octombrie este marcată cu cruce roșie în calendar. Astfel, există anumite lucruri care sunt strict interzise pentru credincioși. De exemplu, în ziua în care este cinstit Sfântul Dumitru nu este bine să lucrezi. În caz contrar, ai putea să ai parte de necazuri.
Nu este bine nici să te cerți cu cineva în această zi. În ziua de 26 octombrie, credincioșii nu trebuie nici să tricoteze, să spele sau să măture gospodăria. Tradiția spune și că de Sfântul Dumitru nu ai voie să te zgârcești la bani sau la alimente. Nu ai voie să refuzi săracii și nu trebuie să treacă ziua fără să faci o faptă de milostenie.
O rugăciune bună de rostit în ziua în care este prăznuit Sfântul Dumitru este următoarea:
„Sfinte Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de Mir, ne rugăm ție în clipe de mare necaz pentru a ne apăra de primejdia care ne înconjoară. Așa cum Tu ai reușit să nu te închini la idoli și la dușmanii lui Hristos, tot așa ajută-ne să-i biruim pe toți dușmanii noștri știuți și neștiuți. Sfinte Mare Mucenic, dă-ne putere și binecuvântează-ne să-i învingem pe cei care vor să ne aducă pagubă și să ne despartă de persoanele pe care le prețuim și le iubim. Așa cum L-ai ajutat pe Nestor să-l învingă pe crudul lie, cel care-i omora pe creștinii din Salonic , tot așa ajută-ne pe noi să scăpăm de dezbinarea, de ura și de răzbunarea celor care vor să surpe munca noastră și ajută-ne să scăpăm din cele mai cumplite primejdii. Roagă-l Tu pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască nouă marea lui milă.”