Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Crăciunița este o plantă pe care trebuie să o avem neapărat în casă, pe timp de sărbători. Potrivit tradițiilor și obiceiurilor din popor, aceasta ne poate feri de ghinion și nenorociri.
Există multe tradiții cu privire la Crăciun
Una din tradiții ne arată că planta este asociată de multe ori cu Steaua de la Betleem datorită formei sale caracteristice, care amintește de o stea. O altă tradiție provine din Mexic, care amintește de o fetiță săracă pe nume „Pepita”.
Aceasta nu avea un dar să ofere pruncului Iisus în noaptea de Crăciun, conform tradiției din Mexic. Un înger ar fi observat situația, fiind înduioșat. Astfel, i-a sugerat să strângă câteva buruieni uscate și să le aducă la iesle ca ofrandă.
Fetița a ascultat de înger și a strâns buruienile și le-a așezat la picioarele pruncului Iisus. În acel moment, buruienile ar fi fost transformate într-o floare frumoasă, de un roșu intens. Astfel ar fi apărut Crăciunița, potrivit legendei din Mexic.
Crăciunița este asociată cu Steaua de la Betleem
Forma sa, asemănătoare cu o stea, face ca această plantă să fie asociată de multe ori cu Steaua de la Betleem. Asocierea are o semnificație simbolică puternică în contextul creștin, deoarece Steaua de la Betleem a ghidat Magii spre locul nașterii lui Iisus, conform tradițiilor.
Din acest motiv, Crăciunița devine un simbol al ghidării, luminii și speranței în timpul sărbătorilor de iarnă. Simultan, culoarea roșie este asemănată cu sângele lui Iisus Hristos. Cele albe sunt asociate cu puritatea de prunc a Mântuitorului.
Amintim că florile de Crăciuniță au petale dispuse într-un mod care sugerează forma unei stele. Această caracteristică a făcut-o să devină un simbol popular al sezonului de Crăciun.
Crăciunița este o plantă ușor de întreținut
Crăciunița este o plantă ușor de întreținut și care poate dura mult timp. Totuși, frunzele ei încep să cadă, odată adusă în casă. Se pare că această plantă cu flori roșii, care ne împodobește casele de Crăciun, are nevoie de anumite lucruri pentru a supraviețui.
Potrivit unui expert în plante, tot ce trebuie să faceți este să dați foc Crăciuniței.
„Arderea capătului tăiat al tulpinii de poinsettia poate ajuta la păstrarea sevei și la prevenirea ofilirii premature a plantei. Această tehnică este folosită adesea în florarii pentru a prelungi durata de viață a florilor tăiate sau a ramurilor”, a explicat Richa Kedia, expert în plante.