Tradiții și obiceiuri de Ignat. În religia ortodoxă, această sărbătoare coincide cu cea a Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul. Totuși, acest lucru este o simplă coincidență, deoarece nu are legătură directă cu tradiția.
Tradiții și obiceiuri de Ignat
Cuvântul derivă din termenul latin „Ignis”, cu semnificația de foc. În trecut, această zi era una dintre cele mai importante sărbători solare. În 2023, Ignatul cade pe 20 decembrie, la fel ca în fiecare an.
Ritualul este respectat cu sfințenie de cei care cresc porci. Această tradiție are rădăcini în obiceiurile Romei antice. În vremea respectivă, sacrificiul porcului avea loc în timpul Saturnaliilor, între 17 și 30 decembrie, în onoarea zeului Saturn. Totodată, porcul era considerat simbolul acestei divinități.
Se respectă câteva reguli stricte
De asemenea, se respectă câteva reguli stricte. În primul rând, sacrificarea porcului se face în lumină. Potrivit tradițiilor din popor, se crede că doar lumina poate ține la distanță spiritele malefice care ar putea interveni în sacrificiu.
Înainte de tăiere, trebuie purificat locul unde va avea loc sacrificiul. Astfel, oamenii obișnuiesc să tămâieze și să stropească locul cu apă sfințită pentru a alunga duhurile rele. În această zi, nu se desfășoară alte activități în afara tăierii porcului.
Tradițional, bărbatul este responsabil de înjunghierea, arsul și tranșarea porcului. Femeia se ocupă de pregătirea mâncărurilor tradiționale din porc, de la cârnați la tobă, pomana porcului sau caltaboș.
Există mai multe tradiții legate de această sărbătoare
Ziua de Ignat este plină de tradiții și obiceiuri. De exemplu, cuțitele trebuie ascuțite cu o seară înainte. Se spune că în această noapte porcii visează dacă vor fi sau nu tăiați.
În focul pregătit pentru porc, se aruncă ramuri de iasomie pentru a conferi șoriciului o aromă plăcută. Pomana porcului reprezintă primul preparat realizat după sacrificarea animalului.
Aceasta este oferită celor care au ajutat sau au asistat la sacrificiul animalului și este întotdeauna pregătită de către femei.
În unele regiuni, există obiceiul de a oferi din aceste bucate gătite celor nevoiași. Alții aleg să sfințească carnea gătită la biserică.
În anumite zone, se spune că pe parcursul întregii zile de Ignat, oamenii trebuie să poarte obiecte din metal. Acestea ar avea scopul a ține la distanță duhurile ostile.
Această sărbătoare coincide cu cea a Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul
Amintim că această sărbătoare coincide cu cea a Sfântului Mucenic Ignatie Teoforul. Este vorba despre o simplă coincidență, deoarece nu are legătură directă cu tradiția.
Sfântul Ignatie al Antiohiei a fost un proeminent lider creștin în perioada de după apostoli. Este recunoscut ca Părinte Apostolic, alături de Clement al Romei și Policarp al Smirnei, datorită rolului său de lider în biserica timpurie și a scrierilor sale care au supraviețuit.
A fost activ în primele decenii ale secolului al II-lea și a fost martirizat undeva înainte de anul 140 d.Hr. Totodată, a scris șase scrisori către diverse biserici din Europa. Unele dintre aceste scrisori ar fi putut fi scrise în timp ce era escortat spre Roma pentru tortură și execuție din cauza credințelor sale.
O lucrare numită „Martyrium Ignatii” este o posibilă descriere a morții sale în mâinile romanilor, datând din secolul al X-lea.În această relatare, Ignatie este judecat de împăratul roman Traian și aruncat să fie devorat de animale sălbatice după condamnarea sa.
Se spune că cuvintele sale finale au fost următoarele:
„Permiteți-mi să devin hrana pentru fiarele sălbatice, prin mijlocirea cărora mi se va permite să ajung la Dumnezeu”.
Ignatie, supranumit Teoforul, era episcop al Antiohiei în timpul arestării sale. Este incert dacă era nativ al orașului. Gândirea sa a fost puternic influențată de scrisorile Sfântului Pavel și de tradiția legată de Sfântul Apostol Ioan.