Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan! Ce este interzis să faci pe 27 decembrie

cruce

SURSA FOTO: Dreamstime

De sărbătoarea Sfântului Ștefan, aproximativ 515.000 de români își celebrează onomastica, pe data de 27 decembrie. Statisticile furnizate de Direcția pentru Evidența Persoanelor indică un număr de 362.037 de bărbați și 152.558 de femei, printre cei care împart acest nume. Care sunt tradițiile cele mai importante care trebuie respectate în această zi?

Cine a fost Sfântul Ștefan

Sfântul Ștefan este sărbătorit de către creștinii ortodocși pe data de 27 decembrie. „Ștefan” este un nume extrem de popular printre români. Direcția pentru Evidența Persoanelor anunță că distribuția numelor este aceasta:

1. Fane – 489 persoane
2. Fănel/Fănel – 8.083 persoane
3. Fanica/Fănică – 4.603 persoane
4. Istvan – 32.234 persoane
5. Stefan/Ştefan – 309.900 persoane
6. Stefănel/Ştefănel – 3.497 persoane
7. Stefănuș/Ştefănuş – 4 persoane
8. Stefănuț/Ştefănuţ – 3.227 persoane

În rândul prenumelor feminine dedicate Sfântului Ștefan, acestea sunt preferatele:

1. Ștefania/Ştefania – 124.996 persoane
2. Fana – 297 persoane
3. Fănica/Fănica – 8.002 persoane
4. Fănuța/Fănuţa – 996 persoane
5. Ștefana/Ştefana – 18.267 persoane

Sfântul Ștefan este denumit și Sfântul Arhidiacon Ștefan. El este sărbătorit în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie. Etimologic, numele „Ștefan” derivă din grecescul „Stephanos”, cu semnificații precum „coroană”, „ghirlandă” sau „cunună”.

Sfântul a fost un tânăr cu o frumusețe impresionantă. El a avut abilități oratorice remarcabile și o înțelegere profundă a psihologiei umane. El a predat învățăturile lui Iisus. În plus, a captat atenția fariseilor prin mesajul său. Totuși, în cele din urmă, asta i-a provocat și moartea.

Sfântul Ștefan a fost ucis cu pietre. S-a întâmplat în urma deciziei de condamnare a autorităților iudaice din Ierusalim. Astfel, el a devenit primul martir creștin. Osemintele sale au fost plasate în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma, încă din anul 560.

SURSA FOTO: Dreamstime

Tradiții ale poporului român, pentru data de 27 decembrie

În data de 27 decembrie, există anumite superstiții și tradiții pe care este bine să le avem în vedere și să le respectăm. Conform tradiției, este de evitat efectuarea de drumeții montane sau călătorii în zone izolate în această zi. Motivul? Aceste activități ar putea fi percepute ca o sfidare la adresa sfântului sărbătorit în această zi. Chiar dacă se spune că Sfântul Ștefan are rolul de a ne proteja. Ar fi prudent să renunțăm la călătorii în această zi.

În plus, este de evitat efectuarea activităților de curățenie în casă sau spălarea hainelor în această zi. Conform tradiției, 27 decembrie este considerată o zi de sărbătoare, iar atenția ar trebui să fie concentrată pe celebrarea Sfântului Ștefan.

În ziua Sfântului Ștefan, se recomandă și evitarea certurilor sau scandalurilor. Chiar dacă avem argumente într-o dispută. Se spune că este mai înțelept să evităm conflictele în această zi.

Dacă, în Ajunul Crăciunului, nu am reușit să rezolvăm neînțelegerile cu cei din jur, Sfântul Ștefan ne oferă o nouă oportunitate de împăcare. Conform tradiției, reconcilierea în această zi este considerată mai profundă și mai durabilă.

Alte tradiții și obiceiuri

O tradiție străveche asociată sărbătorii Sfântului Ștefan are legătură cu o icoană care îl înfățișează pe acest mucenic martir. Se spune că cei care se confruntă cu probleme de sănătate sau au dispute îndelungate cu persoane orgolioase ar trebui să aducă în locuința lor o icoană reprezentând pe Sfântul Ștefan. În ziua sărbătoririi sale, această icoană este sfințită, iar credința populară susține că aduce protecție și sprijin spiritual.

Mai mult, în această zi, se organizează pomeniri pentru sufletele celor care au trecut în neființă în împrejurări dramatice. De asemenea, tradițional, se distribuie pachete cu alimente persoanelor tinere care poartă numele Sfântului Ștefan. Se spune că acest gest aduce noroc și binecuvântare asupra vieții lor.

În anumite regiuni din Muntenia, tradiția include prepararea Pâinicilor lui Ștefan. Acestea sunt realizate dintr-un aluat similar cu cel folosit pentru cozonaci. El este uns cu miere și modelat în forme rotunde.

Pâinicile, simbol al pietrelor care l-au ucis pe Sfântul Ștefan, sunt sfințite la biserică, pe 27 decembrie. Apoi, ele sunt împărțite copiilor săraci, conform tradiției.