Ce trebuie să facem în prima de Paște? Este obligatoriu dacă vrem se ne meargă bine

De exemplu, în prima zi de Paști există obiceiul de a purta haine noi. Această tradiție din popor semnifică primenirea trupului și a sufletului, precum întreaga natură revine la viață odată cu primăvara.

La rândul lor, părinții spirituali ne spun că trebuie să nu fim triști de Paști iar nimeni nu ar trebui să plângă. Potrivit cuvintelor de înțelepciune oferite de preoți, Paștele este o sărbătoare a bucuriei iar fericirea ar trebui să fie predominantă.

Ce trebuie să facem în prima de Paște? Este obligatoriu dacă vrem se ne meargă bine

De asemenea, tradițiile și obiceiurile din popor ne spun că lumânarea obținută la Înviere se păstrează, pentru a fi la îndemână la vreo revărsare mare de apă, la grindină și la trăsnet. Se spune și că femeile trebuie să aibă de Paște o cămașă nouă, iar bărbații măcar o pălărie.

Este bine și să privim prima dată într-o cofă cu apă neîncepută în dimineața de Paște, potrivit tradițiilor. Acest obicei ne spune că vom avea vederea bună în restul anului. Duminică dimineața, există tradiția ca toți membrii familiei să se spele pe față cu apă neîncepută, luată dintr-un izvor, în sensul în care curge, în care se pune un ou roșu şi un ban de argint. Se spune că acest obicei ne ajută să fim sănătoși. Amintim că bănuțul de argint simbolizează norocul la bani.

Ce trebuie să facem în prima de Paște? Este obligatoriu dacă vrem se ne meargă bine

Totodată, în unele părți din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spălau cu apă de la moară, de pe roata morii, să fie frumoase. Tot prin aceste locuri feciorii țineau toaca pe un deal şi o păzeau zi şi noapte.

Un alt obicei din prima zi de Paște ne arată că membrii unei familii trebuiau să mănânce un ou roşu, pască şi o bucăţică de slănină, imediat după ce se întorceau de la Înviere și consumau anafura. Mai mult, se spune că este bine să mănânce toată familia din primul ou ciocnit pentru a fi mereu împreună.