Tradiții și superstiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ce înseamnă dacă tună și fulgeră?
În fiecare an, pe data de 29 iunie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. Fiind o zi importantă pentru Biserica Ortodoxă, poporul român respectă diverse tradiții și superstiții pentru a se feri de ghinion și pentru a atrage sporul.
Potrivit tradiției populare românești, dacă tună şi fulgeră de Sfinţii Apostoli Petru și Pavel, nucile şi alunele vor fi viermănoase.
Începând cu această zi, cucul şi privighetorile nu mai cântă.
Pentru a atrage sporul în viețile lor și pentru a avea sănătate, poporul român respectă tradiţia Moşilor de Sânpetru, sfințind pachete cu colaci, lumânări, mere dulci şi mere acrişoare la Sfânta Biserică, pe care le împarte apoi oamenilor sărmani.
De Sfinții Apostoli Petru și Pavel, mamele dăruiesc talismane fiicele lor, pe care ele trebuie să îl poarte timp de trei zile ca să fie apărate de farmece şi de iele, care le-ar putea fura norocul. Talismanul este pregătit de fiecare mamă în parte: o punguţă roşie în care se păstrează câte un căţel de usturoi şi frunze de pelin.
În această zi special, poporul român respectă sărbătoarea lupilor, adică nu se pun capcane şi lupii nu se alungă cu focuri de armă pentru a fi îmblânzite şi a nu fura vitele oamenilor.
În tradiţia românească, ziua de 29 iunie este cunoscută și sub numele de „Sânpetru de vară” întrucât ea marchează miezul verii agrare şi începutul secerişului. Sânpetru pocneşte din bici, iar scânteile care apar pe cer se transformă în licurici, care-i călăuzesc pe călătorii rătăciţi pe munte sau prin pădure.
Tradiții și superstiții de Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Femeile nu au voie să mănânce mere
Conform tradiției populare românești, femeile vârstnice și văduvele nu au voie să mănânce mere după Sfinții Apostoli Petru și Pavel pentru a nu-i supăra pe cei decedați, numai femeile tinere au voie. Femeile vârstnice și văduvele sunt nevoite să aștepte până la Sfântul Ilie pentru a putea mânca din nou mere, dacă vor să rămână sănătoase.
De altfel, până de Sfinții Apostoli Petru și Pavel nu se scutură merii pentru a fi ocrotite ogoarele de căderea grindinei.