Traficanții de droguri vor fi monitorizați

Autoritățile caută soluâii cât mai eficiente de luptă împotriva traficului și consumului de doguri. Din acest motiv, legea privind Registrul traficanților de droguri a fost depus luni de PNL.

Alina Gorghiu spune că legea privind Registrul traficanților de droguri este un alt instrument prin care se luptă împotriva acestui flagel.

„Combate, în primul rând, traficul de droguri. Are un rol preventiv; combate recidiva. Cei care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri vor fi obligați să ofere informații despre persoanele cu care intră în contact. Sau despre locurile prin care merg”, spune Alina Gorghiu.

Potrivit lui Gorghiu, vor fi introduse în registru persoane care au comis infracțiuni prevăzute de Legea privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Și la Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare.

Sunt stabilite o serie de obligații pentru cei luați în evidență

Este vorba de persoane care au făcut trafic de droguri de risc și de mare risc, atât în țară, cât și internațional. Și persoanele care își pun la dispoziție locuința pentru consum de droguri sunt vizate. Au fost luate în vizorul legii și persoanele care eliberează droguri de mare risc știind ca rețeta e falsă. Sau cei care administrează droguri de mare risc în afara condițiilor legale.

Potrivit explicațiilor ministrului, aceste persoane vor avea mai multe obligații. Una este aceea de a se prezenta periodic la organele de poliție pe raza cărora domiciliază sau își au reședința. Nu mai târziu de o dată la 3 luni. Asta pentru a comunica acestora informații relevante referitoare la: profesia, meseria sau activitatea pe care o desfășoară. Și la mijloacele de existență. Ele vor trebui să spună despre persoanele cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct și sistematic.

Aceste persoane vor mai avea obligația de a anunța poliția în cazul intenției efectuării oricăror deplasări mai lungi de 7 zile. Inclusiv cu privire la localitatea de destinație, scopul deplasării, perioada de deplasare şi mijlocul de transport folosit. Ele trebuie să se prezente la organul de poliție pe raza căruia locuiesc pentru a comunica despre aceasta și a fi luate în evidență, în termen de cel mult 3 zile.

„E important să dezbatem aceste soluții în Parlament și să găsim cea mai bună formă. Combaterea traficului de droguri este o prioritate!”, mai spune Alina Gorghiu.