Eurocontrol, agenția care se ocupă cu supervizarea spațiului aerian, este de părere că traficul aerian în Europa ar putea reveni la nivelul de dinaintea declanșării pandemiei de coronavirus, în cel mai optimist scenariu, până în anul 2024.
Comunicatul de presă trimis miercuri de către Eurocontrol arată care sunt estimările privind traficul aerian în Europa în perioada 2020-2024. În cel mai optimist scenariu, călătoriile aeriene vor reveni la nivelul din 2019 până în anul 2024 doar dacă un vaccin anti-Covid ar fi disponibil – ori s-ar încheia pandemia – până în vara lui 2021.
Cel mai probabil scenariu
În cel de-al doilea scenariu – cel mai probabil – în 2024 traficul va fi la doar 92% din nivelul înregistrat în 2019, călătoriile aeriene vor reveni la nivelul dinaintea declanşării pandemiei până în 2026, iar un vaccin anti-Covid ar fi disponibil pentru călători (sau s-ar încheia pandemia) până în vara lui 2022.
În al treilea scenariu, în 2024 traficul va fi la 75% din nivelul din 2019 şi nu va ajunge la cel înregistrat anul trecut până în 2029, previzionează agenţia care supervizează spaţiul aerian european. În acest scenariu, vaccinul nu ar fi eficient, ceea ce arată cât de dependentă este industria aviatică de momentul în care va fi disponibil un vaccin eficient şi de nivelul de încredere al opiniei publice.
„Chiar şi în cel mai optimist scenariu, nu ne aşteptăm la o redresare la nivelul din 2019 înainte de 2024. Este o perspectivă extrem de realistă că redresarea ar putea dura chiar mai mult, poate până în 2029. Este o imagine catastrofală pentru industria aviatică şi arată cât de important este ca ţările să adopte măsuri coerente şi consistente pentru sprijinirea sectorului aviatic şi pentru a-i face pe pasageri să se simtă în siguranţă, pentru a zbura din nou”, a afirmat Eamonn Brennan, directorul general al Eurocontrol.
Industria aviatică este departe de redresare
Industria aviatică este departe de redresare, iar analiştii spun că e prea devreme să se poată estima când va fi depăşit cel mai dificil moment al crizei. Companiile aeriene globale se luptă să supravieţuiască şi apelează la ajutorul statului, în urma restricţiilor impuse pentru a stopa pandemia. De asemenea, operatorii aerieni reduc comenzile de avioane sau renunţă la achiziţii.